Kabaczki smażone w cieście majonezowym: chrupiące i pyszne

Kabaczki smażone w cieście majonezowym: chrupiące i pyszne
Autor: Shutterstock.com Plastry kabaczka panierowane w cieście z majonezem
łatwy
15 min
6

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kabaczki smażone w cieście z majonezem to przepyszna przekąska. Można je podać także jako przystawkę. Cudownie chrupiące ciasto otacza kremowy plaster kabaczka. Oto łatwy przepis na genialny przysmak z kabaczka lub cukinii! 

Czym się różni kabaczek od cukinii?

Prawda jest taka, że niczym. Jedynie nazwą. Zarówno cukinie, jak i kabaczki, mają ten sam podłużny, maczugowaty kształt. Oba warzywa mogą mieć kolor zielony, jasnozielony, kremowy lub żółty. Wszystko zależy od odmiany. Skąd więc te dwie nazwy. Otóż cukinia przyszła do nas z Zachodu. Konkretnie z Włoch. I taką włoską nazwę przyjęliśmy dla tego gatunku śródziemnomorskich dyniowatych. Jednak nieco wcześniej ze Wschodu dotarł do nas kabaczek. Warzywo popularne również w basenie Morza Czarnego. 

Jakie kabaczki wybrać do tego przepisu?

Najlepsze będą kabaczki młode o cienkiej skórce. Kabaczki, tak jak cukinie są niezwykle plennym warzywem. Nie warto uprawiać kabaczka na wielkie okazy. Najsmaczniejszy jest właśnie młody, gdy osiągnie maksymalnie 30 cm długości. A nasiona jeszcze się nie wykształcą. 

SKŁADNIKI

  • Na smażone kabaczki:
  • 700 g kabaczka lub cukinii, młodych owocników
  • olej do smażenia
  • Na ciasto majonezowe:
  • 100 g majonezu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 ząbek przeciśniety przez praskę lub 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kabaczka pokrój na plastry grubości około 1 cm. Odłóż. 
  • Z podanych składników przygotuj ciasto majonezowe. 
  • Rozgrzej olej. Sprawdź temperaturę smażenia, zanurzając drewnianą trzonek łyżki w gorącym oleju. Jeśli wokół tworzą się pęcherzyki, to można rozpocząć smażenie.
  • Każdy plaster kabaczka panieruj w cieście i kładź na goracy olej. Nie przepełniaj patelni. Kawałki kabaczka powinny swobodnie pływać w oleju.
  • Smaż na średnim ogniu do zrumienienia. 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej