Kabaczki smażone w cieście majonezowym: chrupiące i pyszne
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kabaczki smażone w cieście z majonezem to przepyszna przekąska. Można je podać także jako przystawkę. Cudownie chrupiące ciasto otacza kremowy plaster kabaczka. Oto łatwy przepis na genialny przysmak z kabaczka lub cukinii!
Czym się różni kabaczek od cukinii?
Prawda jest taka, że niczym. Jedynie nazwą. Zarówno cukinie, jak i kabaczki, mają ten sam podłużny, maczugowaty kształt. Oba warzywa mogą mieć kolor zielony, jasnozielony, kremowy lub żółty. Wszystko zależy od odmiany. Skąd więc te dwie nazwy. Otóż cukinia przyszła do nas z Zachodu. Konkretnie z Włoch. I taką włoską nazwę przyjęliśmy dla tego gatunku śródziemnomorskich dyniowatych. Jednak nieco wcześniej ze Wschodu dotarł do nas kabaczek. Warzywo popularne również w basenie Morza Czarnego.
Jakie kabaczki wybrać do tego przepisu?
Najlepsze będą kabaczki młode o cienkiej skórce. Kabaczki, tak jak cukinie są niezwykle plennym warzywem. Nie warto uprawiać kabaczka na wielkie okazy. Najsmaczniejszy jest właśnie młody, gdy osiągnie maksymalnie 30 cm długości. A nasiona jeszcze się nie wykształcą.
SKŁADNIKI
- Na smażone kabaczki:
- 700 g kabaczka lub cukinii, młodych owocników
- olej do smażenia
- Na ciasto majonezowe:
- 100 g majonezu
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 ząbek przeciśniety przez praskę lub 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kabaczka pokrój na plastry grubości około 1 cm. Odłóż.
- Z podanych składników przygotuj ciasto majonezowe.
- Rozgrzej olej. Sprawdź temperaturę smażenia, zanurzając drewnianą trzonek łyżki w gorącym oleju. Jeśli wokół tworzą się pęcherzyki, to można rozpocząć smażenie.
- Każdy plaster kabaczka panieruj w cieście i kładź na goracy olej. Nie przepełniaj patelni. Kawałki kabaczka powinny swobodnie pływać w oleju.
- Smaż na średnim ogniu do zrumienienia.