Już nie robię pasty z awokado. To tańsze warzywo z zamrażarki sprawdza się idealnie

pasta z zielonego groszku
Autor: Shutterstock Awokado zamień na tańsze warzywo. Ta pasta jest tak samo pyszna i zdrowa.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Awokado to idealny składnik wielu dań. Można przygotować z niego pyszne sałatki, przekąski czy smakowite pasty kanapkowe. Jednak jego cena jest dość wysoka, dlatego warto poszukać tańszych zamienników. Zastanawiacie się, co jeść zamiast awokado? Odpowiedzią jest zielony groszek. Z tego niedrogiego warzywa można zrobić znakomitą pastę pastę kanapkową. Oto łatwy i szybki przepis.

Czy pasta z zielonego groszku jest zdrowa?

Zamiana awokado na zielony groszek to najnowszy trend kulinarny. To znane warzywo strączkowe jest o wiele tańsze, łatwo dostępne przez cały rok i pełne zdrowia. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik domowego smarowidła do chleba. Pastę z powodzeniem można zaliczyć do zdrowych i odżywczych elementów dobrze zbilansowanej diety. Dzięki dodatkowi innych, naturalnych i wyróżniających się wysoką zawartością substancji odżywczych składników, jest pełna zdrowia.

  • Bogactwo składników odżywczych – zielony groszek jest dobrym źródłem witamin z grupy B, A, C, K, oraz minerałów, takich jak żelazo, magnez, potas i cynk.
  • Źródło błonnika – pasta z zielonego groszku jest bogata w błonnik pokarmowy, który wspomaga trawienie, reguluje cukier i obniża poziom cholesterolu. Daje również uczucie sytości, co jest pomocne podczas diety odchudzającej.
  • Źródło białko – zielony groszek jest bogaty w białko, które niezbędne jest do budowy i naprawy tkanek w organizmie.
  • Niska zawartość tłuszczu – zielony groszek zawiera o wiele mniej tłuszczu niż awokado, więc pasta kanapkowa jest mniej kaloryczna.
  • Źródło antyoksydantów – pasta z zielonego groszku jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami i zapobiegają wielu chorobom.

Jak zrobić pastę z groszku zielonego?

Przepis na domową pastę z zielonego groszku zamiast awokado jest łatwy. Może z niego skorzystać każdy bez względu na stopień zaawansowania w kuchni. Lista składników nie jest długa i obejmuje łatwo dostępne produkty. Do pasty można wykorzystać mrożony zielony groszek, który jest w sklepach przez cały rok. Dlatego ten smakowity i pełen zdrowia dodatek do pieczywa można robić często.

Jak więc przygotować wyjątkowo smaczną i pełną zdrowia pastę z zielonego groszku? Z tym przepisem jest to łatwe zadanie. Przepis składa się z kilku banalnie łatwych kroków, które nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek.

  • 1. krok – ugotowanie zielonego groszku w osolonej wodzie
  • 2. krok – zmiksowanie zielonego groszku i pozostałych składników
  • 3. krok – doprawienie pasty z zielonego groszku
  • 4. krok – przełożenie pasty do miseczki

Jak jeść pastę z zielonego groszku?

Pełna smaku i zdrowia pasta z zielonego groszku idealnie zastąpi wszelkie smarowidła do chleba z awokado. Zielony groszek jest doskonałym składnikiem tego typu małych dań. Pastę można robić przez cały rok i serwować przez cały dzień. To dobry pomysł na śniadanie, oryginalną imprezową przekąskę lub smaczną i zdrową kolację. Świetnie komponuje się z każdym rodzajem pieczywa – chlebem na zakwasie, bułeczkami czy chrupiącymi tostami. Zastąpi masło czy kremowe serki. Stanowi doskonałą bazę do kanapek, a wraz z wędliną czy serem smakuje wybornie. Warto raz wypróbować ten przepis, aby pasta z zielonego groszku na stałe zagościła w domowym menu.

SKŁADNIKI

  • 450 g mrożonego zielonego groszku
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zielony groszek ugotować do miękkości w wodzie z solą. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i przełożyć do blendera.
  • Wlać jogurt grecki, oliwę z oliwek i sok z limonki. Dodać bazylię, cebulę i czosnek. Zmiksować na gładko.
  • Doprawić solą, pieprzem i chili. Dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć do miseczki. Przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu 3 dni.
  • Podawać na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...