Już nie robię pasty z awokado. To tańsze warzywo z zamrażarki sprawdza się idealnie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Awokado to idealny składnik wielu dań. Można przygotować z niego pyszne sałatki, przekąski czy smakowite pasty kanapkowe. Jednak jego cena jest dość wysoka, dlatego warto poszukać tańszych zamienników. Zastanawiacie się, co jeść zamiast awokado? Odpowiedzią jest zielony groszek. Z tego niedrogiego warzywa można zrobić znakomitą pastę pastę kanapkową. Oto łatwy i szybki przepis.
Czy pasta z zielonego groszku jest zdrowa?
Zamiana awokado na zielony groszek to najnowszy trend kulinarny. To znane warzywo strączkowe jest o wiele tańsze, łatwo dostępne przez cały rok i pełne zdrowia. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik domowego smarowidła do chleba. Pastę z powodzeniem można zaliczyć do zdrowych i odżywczych elementów dobrze zbilansowanej diety. Dzięki dodatkowi innych, naturalnych i wyróżniających się wysoką zawartością substancji odżywczych składników, jest pełna zdrowia.
- Bogactwo składników odżywczych – zielony groszek jest dobrym źródłem witamin z grupy B, A, C, K, oraz minerałów, takich jak żelazo, magnez, potas i cynk.
- Źródło błonnika – pasta z zielonego groszku jest bogata w błonnik pokarmowy, który wspomaga trawienie, reguluje cukier i obniża poziom cholesterolu. Daje również uczucie sytości, co jest pomocne podczas diety odchudzającej.
- Źródło białko – zielony groszek jest bogaty w białko, które niezbędne jest do budowy i naprawy tkanek w organizmie.
- Niska zawartość tłuszczu – zielony groszek zawiera o wiele mniej tłuszczu niż awokado, więc pasta kanapkowa jest mniej kaloryczna.
- Źródło antyoksydantów – pasta z zielonego groszku jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami i zapobiegają wielu chorobom.
Jak zrobić pastę z groszku zielonego?
Przepis na domową pastę z zielonego groszku zamiast awokado jest łatwy. Może z niego skorzystać każdy bez względu na stopień zaawansowania w kuchni. Lista składników nie jest długa i obejmuje łatwo dostępne produkty. Do pasty można wykorzystać mrożony zielony groszek, który jest w sklepach przez cały rok. Dlatego ten smakowity i pełen zdrowia dodatek do pieczywa można robić często.
Jak więc przygotować wyjątkowo smaczną i pełną zdrowia pastę z zielonego groszku? Z tym przepisem jest to łatwe zadanie. Przepis składa się z kilku banalnie łatwych kroków, które nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek.
- 1. krok – ugotowanie zielonego groszku w osolonej wodzie
- 2. krok – zmiksowanie zielonego groszku i pozostałych składników
- 3. krok – doprawienie pasty z zielonego groszku
- 4. krok – przełożenie pasty do miseczki
Jak jeść pastę z zielonego groszku?
Pełna smaku i zdrowia pasta z zielonego groszku idealnie zastąpi wszelkie smarowidła do chleba z awokado. Zielony groszek jest doskonałym składnikiem tego typu małych dań. Pastę można robić przez cały rok i serwować przez cały dzień. To dobry pomysł na śniadanie, oryginalną imprezową przekąskę lub smaczną i zdrową kolację. Świetnie komponuje się z każdym rodzajem pieczywa – chlebem na zakwasie, bułeczkami czy chrupiącymi tostami. Zastąpi masło czy kremowe serki. Stanowi doskonałą bazę do kanapek, a wraz z wędliną czy serem smakuje wybornie. Warto raz wypróbować ten przepis, aby pasta z zielonego groszku na stałe zagościła w domowym menu.
SKŁADNIKI
- 450 g mrożonego zielonego groszku
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zielony groszek ugotować do miękkości w wodzie z solą. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i przełożyć do blendera.
- Wlać jogurt grecki, oliwę z oliwek i sok z limonki. Dodać bazylię, cebulę i czosnek. Zmiksować na gładko.
- Doprawić solą, pieprzem i chili. Dokładnie wymieszać.
- Przełożyć do miseczki. Przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu 3 dni.
- Podawać na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.