Jak zamrozić świeży zielony groszek? Przepis na mrożony łuskany groszek zielony

Jak mrozić zielony groszek?
Autor: Shutterstock Zielony groszek to pyszny dodatek do wielu potraw
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Łuskany zielony groszek w postaci świeżych ziarenek to doskonałe źródło błonnika oraz substancji odżywczych. Warto go jeść, gdy jest świeży. Ale również warto zamrozić to zielone dobrodziejstwo na później. Zielony groszek świetnie sprawdza się w zupach, gulaszach i sałatkach. Jego lekko słodkawy i świeży smak urozmaici jesienno-zimowe menu. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przebrać wyłuskany groszek, wszystkie ziarenka grochu powinny być prężne, jaskrawozielonego koloru, bez uszkodzeń, dziurek, plam.
  • Zagotować wodę, dodać cukier i sól. Dodatek tych składników zapobiegnie wypłukiwaniu z groszku cennych substancji odżywczych.
  • Do wrzątku dodać groszek, blanszować ziarna 2 minuty. Następnie odcedzić groszek i natychmiast schłodzić go w zimnej wodzie z dodatkiem lodu.
  • Schłodzony groszek odcedzić i osuszyć na czystych ścierkach kuchennych.
  • Suchy groszek włożyć do pojemników do zamrażania lub specjalnych torebek na mrożonki. Wstawić do zamrażalnika lub zamrażarki. 
  • Mrożony groszek można przechowywać w zamrażarce do 6-8 miesięcy. 
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?