Jak zamrozić świeży zielony groszek? Przepis na mrożony łuskany groszek zielony
2021-07-16
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Łuskany zielony groszek w postaci świeżych ziarenek to doskonałe źródło błonnika oraz substancji odżywczych. Warto go jeść, gdy jest świeży. Ale również warto zamrozić to zielone dobrodziejstwo na później. Zielony groszek świetnie sprawdza się w zupach, gulaszach i sałatkach. Jego lekko słodkawy i świeży smak urozmaici jesienno-zimowe menu.
SKŁADNIKI
- 1 kg łuskanego groszku zielonego
- 3 l wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przebrać wyłuskany groszek, wszystkie ziarenka grochu powinny być prężne, jaskrawozielonego koloru, bez uszkodzeń, dziurek, plam.
- Zagotować wodę, dodać cukier i sól. Dodatek tych składników zapobiegnie wypłukiwaniu z groszku cennych substancji odżywczych.
- Do wrzątku dodać groszek, blanszować ziarna 2 minuty. Następnie odcedzić groszek i natychmiast schłodzić go w zimnej wodzie z dodatkiem lodu.
- Schłodzony groszek odcedzić i osuszyć na czystych ścierkach kuchennych.
- Suchy groszek włożyć do pojemników do zamrażania lub specjalnych torebek na mrożonki. Wstawić do zamrażalnika lub zamrażarki.
- Mrożony groszek można przechowywać w zamrażarce do 6-8 miesięcy.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?