Jajka w majonezie w dwóch wersjach. Prosta przekąska, która nie ma sobie równych

Jajka w majonezie
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jajka w majonezie to znakomita przystawka, którą można podać na wiele okazji. Nie powinno ich zabraknąć na wielkanocnym stole, ale właściwie na każdym znajdą dla siebie miejsce. Są smaczne i mega proste w przygotowaniu, a w podstawowej wersji zrobisz je w kilka minut.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 4 łyżeczki majonezu
  • Oraz opcjonalnie
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego kremowego
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • kilka rzodkiewek pokrojonych w plasterki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotować na twardo, zalać zimną woda i przestudzić, delikatnie obrać ze skorupek.
  • Obrane jajka przekroić na połówki lub ćwiartki lub ósemki, ułożyć na talerzu.
  • Jajka udekorować majonezem, oprószyć grubo mielonym pieprzem.
  • W wersji rozszerzonej majonez wymieszać z jogurtem, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • JAjka polać przygotowanym sosem, posypać szczypiorkiem i udekorować plasterkami rzodkiewki.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej