Jajka w majonezie w dwóch wersjach. Prosta przekąska, która nie ma sobie równych
2023-03-27
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jajka w majonezie to znakomita przystawka, którą można podać na wiele okazji. Nie powinno ich zabraknąć na wielkanocnym stole, ale właściwie na każdym znajdą dla siebie miejsce. Są smaczne i mega proste w przygotowaniu, a w podstawowej wersji zrobisz je w kilka minut.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 4 łyżeczki majonezu
- Oraz opcjonalnie
- 2 łyżki jogurtu naturalnego kremowego
- kilka kropli soku z cytryny
- sól i pieprz
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- kilka rzodkiewek pokrojonych w plasterki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ugotować na twardo, zalać zimną woda i przestudzić, delikatnie obrać ze skorupek.
- Obrane jajka przekroić na połówki lub ćwiartki lub ósemki, ułożyć na talerzu.
- Jajka udekorować majonezem, oprószyć grubo mielonym pieprzem.
- W wersji rozszerzonej majonez wymieszać z jogurtem, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- JAjka polać przygotowanym sosem, posypać szczypiorkiem i udekorować plasterkami rzodkiewki.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada