Jajka faszerowane szpinakiem. Proste i efektowne danie na wielkanocne śniadanie
2023-04-07
łatwy
15 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Święta wielkanocne nie mogą obyć się bez jajek. W tym roku warto zaskoczyć bliskich i podać pyszne jajka faszerowane szpinakiem, które oczarują nie tylko smakiem, ale i łatwością przygotowania. Oto sprawdzony przepis na obłędne jaka z zielonym farszem ze szpinaku.
Przepis na jajka faszerowane szpinakiem
- To bardzo łatwy przepis na wiosenne jajka ze szpinakowym farszem. Robi się je w kilku krokach.
- Nie licząc czasu gotowania jajek, przekąskę przyrządza się błyskawicznie.
- Na liście składników znajdują się cztery produkty, które bez problemu można kupić w wielu sklepach spożywczych przez cały rok.
- Farsz ze szpinaku wzbogaci ząbek czosnku lub szczypta suszonych ziół. Można dodać także drobno posiekane orzechy lub prażone pestki dyni.
- Sprawdzi się zarówno świeży szpinak, jak i mrożony. Najlepszy będzie brykietowy. Należy go wcześniej wyjąć z zamrażarki.
SKŁADNIKI
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane jajka przekroić na pół i usunąć żółtka.
- Szpinak sparzyć wrzątkiem i przełożyć do blendera. Dodać żółtka i majonez. Zmiksować na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem.
- Farsz przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i nałożyć do białek.
- Ułożyć na półmisku i podawać od razu.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?