Jajka faszerowane szpinakiem. Proste i efektowne danie na wielkanocne śniadanie

jajka faszerowane szpinakiem
Autor: Shutterstock Jajka faszerowane szpinakiem to wyborna przekąska na Wielkanoc.
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Święta wielkanocne nie mogą obyć się bez jajek. W tym roku warto zaskoczyć bliskich i podać pyszne jajka faszerowane szpinakiem, które oczarują nie tylko smakiem, ale i łatwością przygotowania. Oto sprawdzony przepis na obłędne jaka z zielonym farszem ze szpinaku.

Przepis na jajka faszerowane szpinakiem

  • To bardzo łatwy przepis na wiosenne jajka ze szpinakowym farszem. Robi się je w kilku krokach.
  • Nie licząc czasu gotowania jajek, przekąskę przyrządza się błyskawicznie.
  • Na liście składników znajdują się cztery produkty, które bez problemu można kupić w wielu sklepach spożywczych przez cały rok.
  • Farsz ze szpinaku wzbogaci ząbek czosnku lub szczypta suszonych ziół. Można dodać także drobno posiekane orzechy lub prażone pestki dyni.
  • Sprawdzi się zarówno świeży szpinak, jak i mrożony. Najlepszy będzie brykietowy. Należy go wcześniej wyjąć z zamrażarki.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane jajka przekroić na pół i usunąć żółtka.
  • Szpinak sparzyć wrzątkiem i przełożyć do blendera. Dodać żółtka i majonez. Zmiksować na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem.
  • Farsz przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i nałożyć do białek.
  • Ułożyć na półmisku i podawać od razu.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szulc-Górska
więcej