Hummus z ciecierzycy i młodej marchewki

Hummus z ciecierzycy i młodej marchwi
Autor: Shutterstock Hummus z ciecierzycy i młodej marchwi podaj z chlebkiem pita lub świeżymi warzywami.
łatwy
30 min
4

Wystarczy blender i 10 minut czasu, by zrobić pyszną pastę, która przeniesie nas do kulinarnej krainy Bliskiego Wschodu. Bez względu na to, jaki hummus zrobimy musimy pamiętać o odpowiednich dodatkach, idealny jest chlebek pita, a także pokrojone świeże warzywa np. marchew czy brokuły. Dziś proponujemy hummus z ciecierzycy i młodej marchewki.

Według legendy hummus został wymyślony przez sułtana Saladyna podczas wypraw krzyżowych. W XXI wieku zdobył rzesze fanów na całym świecie dzięki popularyzacji diety wegańskiej i wegetariańskiej. Do podstawowej wersji pasty możemy dodać różne dodatki, które zdecydują o jego smaku.

SKŁADNIKI

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 200 g marchwi (najlepiej młodej)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki jasnej pasty z tahini (pasty z sezamu, do kupienia w sklepach ekologicznych)
  • 3 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew obrać, pokroić na cienkie plastry. Włożyć do formy do pieczenia, polać oliwą, posypać solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić marchew i piec 15-20 minut - do czasu aż będzie miękka. W przypadku młodej marchewki, nastąpi to szybciej.
  • Jeszcze ciepłą marchew wraz z oliwą zmiksować z pozostałymi składnikami na gładka pastę.