Gruszki nadziewane sałatką z resztek pieczonego kurczaka i migdałów

Gruszki nadziewane sałatką z resztek pieczonego kurczaka i migdałów
Autor: Shutterstock Gruszki nadziewane sałatką z resztek pieczonego kurczaka i migdałów to pomysł na imprezową przystawkę.
łatwy
20 min
4

Z resztek pieczonego kurczaka można przygotować pyszną i wykwintną przekąskę lub przystawkę na przyjęcie. Sprawdzi się na sylwestrową imprezę lub karnawałowe party w małym lub większym gronie.

SKŁADNIKI

  • 4 gruszki
  • kawałek selera
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • 2 łyżki pokrojonego w kostkę kurczaka
  • 1 łyżka siekanych migdałów
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
  • Wydrążyć miąższ pozostawiając ok 1-cm ścianki, miąższ posiekać.
  • Selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z posiekaną gruszka i skropić sokiem z cytryny.
  • Dodać posiekane migdały, tarty ser i mięso, wymieszać z majonezem.
  • Przyprawić sola i pieprzem. Sałatką nadziać połówki gruszek. Podawać na sałacie.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej