Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej

2023-04-28
Szparagi grillowane z szynką parmeńską
Autor: Shutterstock Szparagi grillowane z szynką parmeńską to smaczna sezonowa przystawka.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Szparagi coraz częściej królują na naszych stołach. I nie ma się co dziwić, bo są pyszne, zdrowe i mało kaloryczne. Zobacz smaczny przepis na grillowane szparagi w szynce parmeńskiej i śpiesz się z wykonaniem, bo sezon na szparagi trwa tylko 3-4 tygodnie!

SKŁADNIKI

  • pęczek szparagów (10-15 sztuk)
  • szynka parmeńska, dozwolone również inne odmiany, wedle smaku (10-15 plasterków)
  • mały pęczek młodej botwinki
  • 6 rzodkiewek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi opłukać pod bieżącą chłodną wodą. Osuszyć, odłamać zdrewniałe końce.
  • Oprószyć delikatnie solą morską i pieprzem, zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej,
  • Posmarować oliwą, polać sosem sojowym, octem ryżowym, sokiem z cytryny, posypać cukrem i odstawić.
  • Botwinkę opłukać i osuszyć, a potem odciąć twarde łodyżki. Listki włożyć do salaterki.
  • Rzodkiewkę umyć i pokroić na plasterki. Dołożyć do salaterki z botwinką.
  • Szparagi położyć na rozgrzanym grillu, sos ze szparagów zachować.
  • Grillować do czasu aż szynka będzie lekko zrumieniona a szparagi zmiękną (mają pozostać chrupiące).
  • Pokroić na mniejsze kawałki, dodać do salaterki z botwinką i rzodkiewką, polać odłożonym sosem
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania

Zobacz nasze inne przepisy na dania ze szparagami

redakcja
więcej