Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej
2023-04-28
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Szparagi coraz częściej królują na naszych stołach. I nie ma się co dziwić, bo są pyszne, zdrowe i mało kaloryczne. Zobacz smaczny przepis na grillowane szparagi w szynce parmeńskiej i śpiesz się z wykonaniem, bo sezon na szparagi trwa tylko 3-4 tygodnie!
SKŁADNIKI
- pęczek szparagów (10-15 sztuk)
- szynka parmeńska, dozwolone również inne odmiany, wedle smaku (10-15 plasterków)
- mały pęczek młodej botwinki
- 6 rzodkiewek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi opłukać pod bieżącą chłodną wodą. Osuszyć, odłamać zdrewniałe końce.
- Oprószyć delikatnie solą morską i pieprzem, zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej,
- Posmarować oliwą, polać sosem sojowym, octem ryżowym, sokiem z cytryny, posypać cukrem i odstawić.
- Botwinkę opłukać i osuszyć, a potem odciąć twarde łodyżki. Listki włożyć do salaterki.
- Rzodkiewkę umyć i pokroić na plasterki. Dołożyć do salaterki z botwinką.
- Szparagi położyć na rozgrzanym grillu, sos ze szparagów zachować.
- Grillować do czasu aż szynka będzie lekko zrumieniona a szparagi zmiękną (mają pozostać chrupiące).
- Pokroić na mniejsze kawałki, dodać do salaterki z botwinką i rzodkiewką, polać odłożonym sosem
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Zobacz nasze inne przepisy na dania ze szparagami