Gomółki serowe: przepis na domowy przysmak z suszonego twarogu

2022-05-18
Gomółki serowe: domowy przysmak z suszonego twarogu
Autor: Shutterstock Pyszna przekąska z suszonego twarogu
łatwy
30 min
4

Gomółki serowe dawniej były przygotowywane w każdym domu. Niezastąpiony dodatek do pajdy chleba podczas prac polowych lub w czasie podróży. Nie psują się pod wpływem coraz cieplejszej pogody. Można je długo przechowywać. No i są smaczne. Dzisiaj ten przysmak wciąż jeszcze przygotowuje się na Podkarpaciu. Ale czemu nie eksperymentować w domu i to z różnymi przyprawami i ziołami. Zaczynajmy!

SKŁADNIKI

  • 500 g tłustego sera twarogowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminku, jeśli nie lubicie rozgryzać nasionek kminku, to użyjcie mielonego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser przetrzeć przez sito lub zmiksować w malaskerze.
  • Dodać do niego przyprawy, rozmącone jajka, mleko i tartą bułkę. Wymieszać na gładką masę.
  • Masę nałożyć za pomocą łyżki do lodów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem.
  • Suszyć przez 2,5 godziny w temperaturze 70°C. Najlepiej z termoobiegiem i przy uchylonych drzwiczkach. 
  • Tak przygotowane gomółki można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. 
Twaróg - jadalne białe złoto