Gomółki serowe: przepis na domowy przysmak z suszonego twarogu
2022-05-18

łatwy
30 min
4
Gomółki serowe dawniej były przygotowywane w każdym domu. Niezastąpiony dodatek do pajdy chleba podczas prac polowych lub w czasie podróży. Nie psują się pod wpływem coraz cieplejszej pogody. Można je długo przechowywać. No i są smaczne. Dzisiaj ten przysmak wciąż jeszcze przygotowuje się na Podkarpaciu. Ale czemu nie eksperymentować w domu i to z różnymi przyprawami i ziołami. Zaczynajmy!
SKŁADNIKI
- 500 g tłustego sera twarogowego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kminku, jeśli nie lubicie rozgryzać nasionek kminku, to użyjcie mielonego
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 łyżki oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser przetrzeć przez sito lub zmiksować w malaskerze.
- Dodać do niego przyprawy, rozmącone jajka, mleko i tartą bułkę. Wymieszać na gładką masę.
- Masę nałożyć za pomocą łyżki do lodów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem.
- Suszyć przez 2,5 godziny w temperaturze 70°C. Najlepiej z termoobiegiem i przy uchylonych drzwiczkach.
- Tak przygotowane gomółki można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Twaróg - jadalne białe złoto