Golonka na zimno. Doskonała przekąska z gotowanego mięsa

przystawka z golonki na zimno
Autor: Shutterstock Poznaj prosty przepis na oryginalną przystawkę z golonki na zimno.
łatwy
230 min
8

Dieta bezglutenowa

Glonka świetnie smakuje na ciepło, ale mało kto wie, że można z niej przyrządzić niebanalną przekąskę na zimno. Długo gotowana golonka podana z dodatkiem kilku prostych składników smakuje przepysznie i zrobi wrażenie na każdym, kto jej spróbuje. Oto prosty przepis na golonkę w formie przystawki.

Jak zrobić przystawkę z golonki?

Przepis na ten smakołyk z golonki nie jest skomplikowany. Chociaż do przygotowania obłędnej przystawki wykorzystuje się tylko kilka niedrogich składników, czas przygotowania jest dość długi. Golonkę gotuje się w wodzie i w odpowiednim czasie dodaje się składniki z listy. Najpierw do garnka trafia cebula i marchewka oraz sól, a następnie ziarna czarnego pieprzu i liście laurowe. Po ugotowaniu obraną golonkę należy posiekać i przełożyć do miski. Dodaje się ogórki kiszone, natkę pietruszki oraz rozdrobniony tłuszcz z golonki. Prostokątną formę wykłada się skórą golonki i przekłada na nią masę mięsną. Całość należy zalać wywarem z golonki i docisnąć. Tak przygotowaną przekąskę wstawia się do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Danie można przygotować także w małych miseczkach.

Jak podawać golonkę na zimno?

Pyszna i oryginalna przekąska z golonki długo gotowanej to propozycja na wiele rożnych okazji. Sprawdzi się jako przystawka przed rodzinnym obiadem. Można podać ją na kolację lub zaserwować jako przekąskę na zimno na imprezie. Najlepiej jest pokroić ją na grube plastry. Dobrym dodatkiem jest chleb na zakwasie. Smak przystawki z golonki na zimno zaostrzy tarty chrzan. Pysznie smakuje z borówką i żurawiną do mięs oraz ćwikłą. Smak gotowanej golonki podkreśli także kilka kropli soku z cytryny.

SKŁADNIKI

  • 2 golonki
  • 3 litry zimnej wody
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 5 liści laurowych
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczoną golonkę przełożyć do garnka i wlać zimną wodę. Zagotować, a kiedy na powierzchni pojawią się szumy, usunąć je łyżką cedzakową. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 3 godziny.
  • Po pierwszej godzinie gotowanie dodać obrane marchewkę i cebulę. Wsypać sól i zamieszać.
  • Po 30 minutach wsypać ziarna czarnego pieprzu.
  • Po kolejnej godzinie dodać liście laurowe. Gotować jeszcze 30 minut.
  • Golonki wyjąć z garnka, a wywar odstawić. Mięso oddzielić od kości, oddzielając tłuszcz od skóry. Mięso posiekać i przełożyć do miski.
  • Dodać rozdrobniony tłuszcz, pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.
  • Dno formy keksówki wyłożyć skórą. Przełożyć masę mięsną i wlać około 150 ml wywaru z golonki. Masę docisnąć jak pasztet.
  • Formę wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • Podawać jako przystawkę lub przekąskę.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej