Przepis na golonkę w piwie inspirowaną golonką Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji

2021-03-31
KK
Przepis na golonkę w piwie wg Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji
Autor: thinkstockphotos.com Golonka w piwie inspirowane przepisem Magdy Gessler podanym w Kuchennych Rewolucjach
łatwy
45 min
4

Przepis na golonkę w piwie inspirowaną przepisem Magdy Gessler z "Kuchennych rewolucji" w Ostrowie Wielkopolskim. Tam restauratorka zamieniła knajpę włoską na "Golonkę w pepitce", restaurację z kuchnią wielkopolską, w której golonka w piwie jest sztandarowym daniem.

SKŁADNIKI

  • 2-3 dobrej jakości golonki wieprzowe
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 4 ząbki czosnku,
  • 0,5 litra jasnego piwa
  • musztarda rosyjska
  • majeranek
  • liście laurowe
  • kminek mielony
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  •  Golonki opalamy z ewentualnych włosków i myjemy. Następnie nacieramy dokładnie przyprawami i odstawiamy na dwie godziny.
  • Obieramy i kroimy marchew, pietruszkę, selera, czosnek i cebulę. Podsmażamy je (prażymy) na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Jeśli chcemy by danie było delikatniejsze, warzywa możemy ugotować, ale tak, by były nadal lekko chrupkie.
  • Golonkę układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na 220 stopni, na około 30 minut.
  • Po tym czasie wyjmujemy golonkę, a pomiędzy mięso wkładamy warzywa. Na samym końcu dodajemy pomidory.
  • Musztardę mieszamy z piwem i zalewamy golonkę. Pieczemy najpierw bez przykrycia, a później pod przykryciem, w 200-220 stopniach, doglądając aby golonka i warzywa się nie przypaliły.
  • Golonkę możemy także udusić pod przykryciem z warzywami i piwem, przez ok. 1,5 godziny. W trakcie gotowania należy dolewać piwa, bo płyn będzie odparowywał. Danie podajemy z ziemniakami.
KK