Przepis na golonkę w piwie inspirowaną golonką Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji
2021-03-31
łatwy
45 min
4
Przepis na golonkę w piwie inspirowaną przepisem Magdy Gessler z "Kuchennych rewolucji" w Ostrowie Wielkopolskim. Tam restauratorka zamieniła knajpę włoską na "Golonkę w pepitce", restaurację z kuchnią wielkopolską, w której golonka w piwie jest sztandarowym daniem.
SKŁADNIKI
- 2-3 dobrej jakości golonki wieprzowe
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 4 ząbki czosnku,
- 0,5 litra jasnego piwa
- musztarda rosyjska
- majeranek
- liście laurowe
- kminek mielony
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Golonki opalamy z ewentualnych włosków i myjemy. Następnie nacieramy dokładnie przyprawami i odstawiamy na dwie godziny.
- Obieramy i kroimy marchew, pietruszkę, selera, czosnek i cebulę. Podsmażamy je (prażymy) na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Jeśli chcemy by danie było delikatniejsze, warzywa możemy ugotować, ale tak, by były nadal lekko chrupkie.
- Golonkę układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na 220 stopni, na około 30 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy golonkę, a pomiędzy mięso wkładamy warzywa. Na samym końcu dodajemy pomidory.
- Musztardę mieszamy z piwem i zalewamy golonkę. Pieczemy najpierw bez przykrycia, a później pod przykryciem, w 200-220 stopniach, doglądając aby golonka i warzywa się nie przypaliły.
- Golonkę możemy także udusić pod przykryciem z warzywami i piwem, przez ok. 1,5 godziny. W trakcie gotowania należy dolewać piwa, bo płyn będzie odparowywał. Danie podajemy z ziemniakami.