Domowa konfitura z żurawiny idealna do mięs
2021-09-07
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Konfitura z żurawiny powinna się znaleźć w domowej spiżarni - jest pyszna, a do tego zdrowa. Znakomicie pasuje do mięs, serów, a także do ciast. Przygotujesz ją bez problemu samodzielnie w domu. Podajemy przepis na klasyczną konfiturę z żurawiny.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żurawinę dokładnie umyj i pozbądź się niedojrzałych oraz zepsutych owoców.
- Wodę wlej do garnka, dosyp cukier, wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Powinien powstać gęsty syrop.
- Kiedy uzyska już odpowiednią konsystencję, dodaj wszystkie owoce i duś przez kilkanaście minut, dokładnie mieszając co kilka minut.
- Owoce dość szybko powinny pękać i puszczać soki. W tym czasie zetrzyj skórkę z połowy cytryny i wyciśnij sok, dodaj do owoców.
- Konfiturę gotuj do momentu, aż odparuje większość wody. Jeszcze gorącą przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do czasu wystygnięcia.
Metody pasteryzacji przetworów
Zobacz też: