Galareta z borowików: elegancka przystawka dla każdego
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Borowik szlachetny to wyjątkowo smaczny grzyb, ceniony ze względu na swoje walory. Jest mięsisty i pięknie pachnie grzybami. Nawet niewielki dodatek borowików zmienia smak każdej potrawy. Warto wypróbować ten prosty i łatwy przepis na galaretę z borowików. Borowiki w galarecie uświetnią każde wytworne przyjęcie. Zaskoczą gości smakiem i teksturą dania.
SKŁADNIKI
- 35-40 dkg świeżych prawdziwków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku w łupinie
- 4-5 ziaren pieprzu
- 1 l wody
- sól
- 2 łyżki żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, pozostawić w całości.
- Warzywa oczyścić, umyć. Cebulę w łupinie upiec na ogniu palnika gazowego.
- Do garnka z wodą dodać warzywa, przyprawy, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 30 minut. Wywar warzywny odcedzić. Ugotowane warzywa można wykorzystać do sałatki.
- Do gorącego wywaru wrzucić grzyby. Gotować 15 minut.
- Grzyby wyjąć z wywaru, wywar zachować. W wywarze rozpuścić żelatynę.
- Grzyby pokroić w grubą kostkę, 2-3 grzyby pokroić pionowo na plastry.
- Salaterkę wyłożyć plastrami borowików, następnie wsypać grzyby pokrojone w kostkę. Zalać żelatyną, schodzić.
- Podawać z miodowym winegretem.