Galareta z borowików: elegancka przystawka dla każdego

2021-03-29
Galareta z borowików: elegancka przystawka dla każdego
Autor: thinkstockphotos.com Borowiki to szlachetne grzyby leśne o wybornym smaku. 
łatwy
60 min
4

Borowik szlachetny to wyjątkowo smaczny grzyb, ceniony ze względu na swoje walory. Jest mięsisty i pięknie pachnie grzybami. Nawet niewielki dodatek borowików zmienia smak każdej potrawy. Warto wypróbować ten prosty i łatwy przepis na galaretę z borowików. Borowiki w galarecie uświetnią każde wytworne przyjęcie. Zaskoczą gości smakiem i teksturą dania. 

SKŁADNIKI

  • 35-40 dkg świeżych prawdziwków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku w łupinie
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • 1 l wody
  • sól
  • 2 łyżki żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić, pozostawić w całości.
  • Warzywa oczyścić, umyć. Cebulę w łupinie upiec na ogniu palnika gazowego. 
  • Do garnka z wodą dodać warzywa, przyprawy, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 30 minut. Wywar warzywny odcedzić. Ugotowane warzywa można wykorzystać do sałatki. 
  • Do gorącego wywaru wrzucić grzyby. Gotować 15 minut.
  • Grzyby wyjąć z wywaru, wywar zachować. W wywarze rozpuścić żelatynę. 
  • Grzyby pokroić w grubą kostkę, 2-3 grzyby pokroić pionowo na plastry. 
  • Salaterkę wyłożyć plastrami borowików, następnie wsypać grzyby pokrojone w kostkę. Zalać żelatyną, schodzić. 
  • Podawać z miodowym winegretem