Frytki z dyni: pomysł na zdrową przekąskę

2023-10-23
DN
Frytki z dyni: pomysł na zdrową przekąskę
Autor: Shutterstock Frytki z dyni są wyborne i zdrowsze od ziemniaczanych
łatwy
20 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kto powiedział, że frytki muszą zawsze być zrobione z ziemniaków, a podawane z solą i keczupem? Frytki z dyni są równie łatwe do przygotowania jak te tradycyjne, a przy tym o wiele zdrowsze i o niższej zawartości kalorii. Sprawdź, jak zrobić pyszne dyniowe frytki.

SKŁADNIKI

  • miąższ dojrzałej dyni
  • mąka
  • olej do smażenia (ok. 0,5 l)
  • sól
  • ulubione dodatki: siekane orzechy, feta, płatki migdałowe, liście mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy dynię: miąższ dyniowy tniemy na niewielkie kawałki - jak zwykłe ziemniaczane frytki.
  • Frytki posypujemy mąką i je w niej otaczamy, tak by warzywo pokryte było cienką warstwą mąki.
  • W dużym garnku rozgrzewamy olej - ok. pół litra lub więcej, w zależności od wielkości naczynia.
  • Wrzucamy frytki; możemy użyć specjalnego koszyczka z cienkiego drutu, który ułatwi wyjmowanie usmażonych frytek.
  • Wyjmujemy frytki, gdy nabiorą złotego koloru; smażyć trzeba małymi partiami, bo wrzucenie zbyt wielu kawałków dyni naraz sprawi, że temperatura tłuszczu spadnie, frytki staną się gumowate i zaczną wchłaniać zbyt wiele tłuszczu.
  • Odkładamy wyjęte z oleju frytki z dyni na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu.
  • Posypujemy solą, posiekanymi orzechami, serem feta albo płatkami migdałowymi. Nietypowym, ale dobrze sprawdzającym się dodatkiem są także posiekane liście świeżej mięty. Frytki z dyni możemy jeść na gorąco albo na zimno, maczając je w jogurcie lub po angielsku - w occie.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!

Zobacz naszą galerię z innymi przepisami n a dania z dyni

DN