Frytki z dyni: pomysł na zdrową przekąskę
2023-10-23
łatwy
20 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kto powiedział, że frytki muszą zawsze być zrobione z ziemniaków, a podawane z solą i keczupem? Frytki z dyni są równie łatwe do przygotowania jak te tradycyjne, a przy tym o wiele zdrowsze i o niższej zawartości kalorii. Sprawdź, jak zrobić pyszne dyniowe frytki.
SKŁADNIKI
- miąższ dojrzałej dyni
- mąka
- olej do smażenia (ok. 0,5 l)
- sól
- ulubione dodatki: siekane orzechy, feta, płatki migdałowe, liście mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy dynię: miąższ dyniowy tniemy na niewielkie kawałki - jak zwykłe ziemniaczane frytki.
- Frytki posypujemy mąką i je w niej otaczamy, tak by warzywo pokryte było cienką warstwą mąki.
- W dużym garnku rozgrzewamy olej - ok. pół litra lub więcej, w zależności od wielkości naczynia.
- Wrzucamy frytki; możemy użyć specjalnego koszyczka z cienkiego drutu, który ułatwi wyjmowanie usmażonych frytek.
- Wyjmujemy frytki, gdy nabiorą złotego koloru; smażyć trzeba małymi partiami, bo wrzucenie zbyt wielu kawałków dyni naraz sprawi, że temperatura tłuszczu spadnie, frytki staną się gumowate i zaczną wchłaniać zbyt wiele tłuszczu.
- Odkładamy wyjęte z oleju frytki z dyni na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu.
- Posypujemy solą, posiekanymi orzechami, serem feta albo płatkami migdałowymi. Nietypowym, ale dobrze sprawdzającym się dodatkiem są także posiekane liście świeżej mięty. Frytki z dyni możemy jeść na gorąco albo na zimno, maczając je w jogurcie lub po angielsku - w occie.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Zobacz naszą galerię z innymi przepisami n a dania z dyni