Fantastyczne mini kebaby z piersi kurczaka i boczku: faceci to kochają!
      2021-12-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Mini kebaby z piersi kurczaka i boczku pieczone na patyczkach do szaszłyków to pyszną gorąca zakąska. Najlepiej smakuje z wyrazistymi sosami. Przygotowanie jest banalnie proste.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg piersi kurczaka lub mielonego mięsa drobiowego
 - 150 g bekonu w cienkich plasterkach
 - 1 jajko
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 łyżka oleju
 - sól i pieprz do smaku
 - patyczki do szaszłyków
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso z filetu drobiowego pokroić na kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa.
 - Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mielonego mięsa.
 - Do mięsa dodać jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dobrze wymieszać na jednorodną masę, przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki.
 - Patyczki do szaszłyków moczyć w zimnej wodzie przez 30 minut.
 - Mięso podzielić na równe porcje. Zwilżonymi wodą dłońmi formować owalne kotleciki i oblepiać nimi patyczki do szaszłyków, tak jak mini kebaby. Na koniec każdą porcję owinąć bekonem. Nie należy brać zbyt dużo mięsa, bo będzie się rozpadać. Wystarczy 1,5 do 2 łyżek na porcję.
 - Gotowe kąski wstawić do zamrażarki na 30 minut, aby lepiej trzymały formę.
 - Mięsne przekąski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzla posmarować kąski olejem.
 - Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 200°C.
 - Podawać gorące!
 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne