Fantastyczne mini kebaby z piersi kurczaka i boczku: faceci to kochają!
2021-12-29
łatwy
30 min
4
Mini kebaby z piersi kurczaka i boczku pieczone na patyczkach do szaszłyków to pyszną gorąca zakąska. Najlepiej smakuje z wyrazistymi sosami. Przygotowanie jest banalnie proste.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg piersi kurczaka lub mielonego mięsa drobiowego
- 150 g bekonu w cienkich plasterkach
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- patyczki do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso z filetu drobiowego pokroić na kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mielonego mięsa.
- Do mięsa dodać jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dobrze wymieszać na jednorodną masę, przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki.
- Patyczki do szaszłyków moczyć w zimnej wodzie przez 30 minut.
- Mięso podzielić na równe porcje. Zwilżonymi wodą dłońmi formować owalne kotleciki i oblepiać nimi patyczki do szaszłyków, tak jak mini kebaby. Na koniec każdą porcję owinąć bekonem. Nie należy brać zbyt dużo mięsa, bo będzie się rozpadać. Wystarczy 1,5 do 2 łyżek na porcję.
- Gotowe kąski wstawić do zamrażarki na 30 minut, aby lepiej trzymały formę.
- Mięsne przekąski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzla posmarować kąski olejem.
- Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 200°C.
- Podawać gorące!
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne