Fantastyczne mini kebaby z piersi kurczaka i boczku: faceci to kochają!

2021-12-29
Fantastyczne mini kebaby z piersi kurczaka i boczku: faceci to kochają!
Autor: Shutterstock Łatwe w przygotowaniu mini kebaby to fantastyczna przekąska na ciepło
łatwy
30 min
4

Mini kebaby z piersi kurczaka i boczku pieczone na patyczkach do szaszłyków to pyszną gorąca zakąska. Najlepiej smakuje z wyrazistymi sosami. Przygotowanie jest banalnie proste. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg piersi kurczaka lub mielonego mięsa drobiowego
  • 150 g bekonu w cienkich plasterkach
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • patyczki do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso z filetu drobiowego pokroić na kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mielonego mięsa.
  • Do mięsa dodać jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dobrze wymieszać na jednorodną masę, przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki.
  • Patyczki do szaszłyków moczyć w zimnej wodzie przez 30 minut.
  • Mięso podzielić na równe porcje. Zwilżonymi wodą dłońmi formować owalne kotleciki i oblepiać nimi patyczki do szaszłyków, tak jak mini kebaby. Na koniec każdą porcję owinąć bekonem. Nie należy brać zbyt dużo mięsa, bo będzie się rozpadać. Wystarczy 1,5 do 2 łyżek na porcję.
  • Gotowe kąski wstawić do zamrażarki na 30 minut, aby lepiej trzymały formę.
  • Mięsne przekąski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzla posmarować kąski olejem.
  • Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 200°C.
  • Podawać gorące!
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne