Ekspresowe rogaliki o smaku pizzy. Wytrawna przekąska na każdą okazję
Dieta wegetariańska
Jak szybko zrobić smaczną przekąskę? Korzystając z tego sprawdzonego przepisu, można upiec ekspresowe rogaliki o smaku pizzy. Chociaż są to rogaliki drożdżowe, ich przygotowanie trwa kilka minut i jest bardzo łatwe. Sprawdźcie przepis i przekonajcie się sami, jak proste i pyszne są te ekspresowe rogaliki o smaku pizzy.
Ekspresowe rogaliki o smaku pizzy – składniki
Aby przygotować pyszne drożdżowe rogaliki, które smakują niczym pizza, należy przygotować kilka prostych i niedrogich produktów. Wszystkie artykuły są łatwo dostępne w marketach, dyskontach i małych sklepach osiedlowych. Rogaliki robi się z ciasta drożdżowego, ale nie trzeba go samodzielnie wyrabiać. Przekąskę robi się tak szybko, ponieważ wykorzystuje się gotowe ciasto na spód do pizzy. Opakowania takiego ciasta są do kupienia w wielu sklepach. Na liście składników znajduje się także śmietankowy serek z ziołami, przyprawa do pizzy oraz odrobina mleka i sezamu oraz łyżeczka masła.
Jak zrobić ekspresowe rogaliki o smaku pizzy?
Przepis na pyszne i aromatyczne rogaliki à la pizza jest prosty i szybki. Dzięki wykorzystaniu gotowego spodu na pizzę przygotowanie trwa kilka minut. Blat do pizzy należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby ciasto się ogrzało. Ten prosty zabieg zapobiegnie pękaniu ciasta przy rozwijaniu. Spód do pizzy należy pokroić na osiem trójkątów. Na każdy z nich nakłada się serek śmietankowy z dodatkiem ziół i doprawia przyprawą do pizzy. Ciasto zwija się od szerszej strony, a następnie układa w odstępach na blasze do pieczenia. Wierzch każdego rogalika smaruje się mlekiem i delikatnie posypuje ziarnami sezamu.
Jak upiec ekspresowe rogaliki o smaku pizzy?
Blachę z pizza rogalikami wstawia się do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Czas pieczenia wynosi 25 minut. W tym czasie rogaliki jeszcze urosną, dlatego należy pamiętać, aby ułożyć je w odstępach. Upieczone rogaliki wyjmuje się z piekarnika i jeszcze gorące smaruje masłem. Dodatkowo można posypać je ulubionymi suszonymi ziołami. Po ostygnięciu są gotowe do jedzenia.
Kiedy podawać ekspresowe rogaliki o smaku pizzy?
Przepis na ekspresowe rogaliki o smaku pizzy jest uniwersalny. To pyszna przekąska o wyjątkowym ziołowym aromacie. Dzięki temu, że przepis jest niewymagający i szybki, rogaliki można upiec nawet w ostatniej chwili. Sprawdzą się jako smaczna wytrawna przekąska na imprezie, w czasie wieczoru filmowego lub meczu. Świetnie smakują jako małe co nieco w ciągu dnia. Można zabrać je ze sobą do pracy lub jako suchy prowiant w daleką podróż.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie surowego ciasta na spód do pizzy
- 150 g serka śmietankowego z ziołami
- 1 łyżka przyprawy do pizzy
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka zimnego masła
- 1 łyżeczka sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto na spód do pizzy wyjąć z lodówki i odstawić, aby się ogrzało. Następnie rozłożyć na desce i pokroić na osiem trójkątów.
- Na każdym trójkącie od szerszej strony nakładać porcje serka z ziołami. Doprawić przyprawą do pizzy. Zwinąć, zaczynając od szerszej strony.
- Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego rogalika posmarować mlekiem i posypać sezamem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut, aż zaczną się rumienić.
- Blachę wyjąć z piekarnika i gorące rogaliki posmarować masłem. Można też oprószyć je suszonymi ziołami. Odstawić do ostygnięcia.
- Podawać jako przekąskę i dodatek do innych dań.