Czym zastąpić serek Philadelphia? Propozycje zamienników do deserów i dań wytrawnych
Serek Philadelphia to rodzaj amerykańskiego sera typu cream cheese. Ponieważ ma wyjątkową, niesamowicie gładką strukturę i charakterystyczny smak, nie tak łatwo znaleźć dla niego zamiennik. Czym więc zastąpić serek Philadelphia w serniku nowojorskim lub sushi? Nie jest to bardzo prosta sprawa, nie ma jednego, idealnego zamiennika dla Philadelphii, ale w zależności od rodzaju przygotowywanego dania można próbować z dostępnymi w sklepach serkami.
Serek Philadelphia to bardzo smaczny serek śmietankowy. Ma wyjątkową, niesamowicie gładką i śliską strukturę oraz jedyny w swoim rodzaju mleczno-słonawy smak. Niestety to serek dość drogi - opakowanie o gramaturze 125 gram kosztuje ok. 7 zł. Pół biedy jeśli potrzebujemy do przepisu 1 opakowanie. Ale jeśli chcemy przygotować sernik nowojorski, do którego potrzeba np. 750 gram tego serka, czyli 6 opakowań - wychodzi drogo.
Do tego wszystkiego nie wszędzie można go kupić. W dużych miastach to nie problem, niemal każdy ma na osiedlu jakiś market. W mniejszych miejscowościach, w niewielkich sklepach spożywczych raczej go nie dostaniemy, bo i zainteresowanie jest niewielkie. Nie opłaca się sklepikarzom zamawiać towaru, który nie budzi dużego zainteresowania. Mieszkam w małej miejscowości, więc coś o tym wiem. A że niespecjalnie mam ochotę urządzać sobie wyciekę do miasta za każdym razem, gdy chcę przygotować sernik nowojorski czy domowe sushi, to zaczęłam eksperymentować z dostępnymi u mnie w sklepie serami. Chodziło mi o to, aby zbliżyć się smakiem i konsystencją do Philadelphii, a jednocześnie trochę zejść z kosztów.
Dostępne na rynku serki typu cream cheese zamiast Philadelphii
Serek, którym można zastąpić ser Philadelphia powinien mieć minimum 20% tłuszczu, kremową, bardzo gładka konsystencję i w miarę neutralny smak. W sklepach dostępnych jest kilka czy nawet kilkanaście rodzajów kremowych serków śmietankowych. Żaden z nich nie jest idealnym odpowiednikiem Philadelphii, ale większość sprawdza się jako jej zamiennik w potrawach wytrawnych, a i serniki wychodzą z nich smaczne:
- Twój Smak z Piątnicy
- Delfiko ze Starco
- Łaciaty z Mlekpolu
- Mój Ulubiony z Wielunia
Ten ostatni serek moim zdaniem sprawdził się najlepiej, zwłaszcza przy przygotowywaniu sernika. Oczywiście sprawdzałam serek naturalny, bez dodatków smakowych.
Mascarpone lub ricotta zamiast Philadelphii?
Mascarpone ma podobną do cream cheese śliską strukturę, jest jednak zupełnie inny w smaku, ma znacznie więcej tłuszczu. Można oczywiście zrobić z niego sernik, ale będzie to sernik z serka mascarpone, zupełnie inny niż z cream cheese. Z kolei bardziej neutralna w smaku ricotta ma niemal idealną zawartość tłuszczu i... charakterystyczną grudkowata strukturę. Aby zastąpić nią Philadelphię, trzeba by bardzo dokładnie ją zmiksować, utrzeć na gładko. Rozwiązaniem, które mogło by się sprawdzić, jest zmiksowanie mascarpone i ricotty, jednak trzeba dobrać odpowiednie proporcje. A i cena nie będzie zbytnio różnić się od ceny zakupu Philadelphii na sernik, bo mascarpone i ricootta również należą do dość drogich produktów.
Twaróg zamiast Philadelphii?
Serek kremowy, taki jak Philadelphia, musi mieć odpowiednią zawartość tłuszczu, jak już wspomniałam wcześniej - minimum 20%. Twaróg, nawet tłusty, zawiera ok 8-10% tłuszczu, jest to zdecydowanie za mało. Rozwiązaniem mogłoby być bardzo dokładne zmiksowanie kilkukrotnie zmielonego twarogu tłustego, wręcz utarcie go na gładką masę z serkiem mascarpone. To rozwiązanie nie bardzo drogie, w miarę bezpieczne, ale dość czasochłonne.
Zajrzyj do naszej galerii z przepisami na serniki