Sernik Lewandowskiego droższy niż Gesslerowej? Zrób samodzielnie sernik, jak w Nine's Roberta Lewandowskiego
Sernik nowojorski jest kremowy, aksamitny i przepyszny. Może i kaloryczny, ale za to jak smakuje! Ten ideał deseru można zjeść w Nine's, restauracji Roberta Lewandowskiego. Ale kosztuje to krocie. Sernik u Roberta Lewandowskiego droższy jest nawet niż u Magdy Gessler! Można jednak sernik nowojorski zrobić samemu. To łatwe z naszym przepisem!
Sernik nowojorski - co warto o nim wiedzieć
Sernik nowojorski słynie w świecie z niezwykłej kremowości. Aksamitną konsystencję sernik zawdzięcza tłustemu serkowi Philadelphia oraz niskiej temperaturze pieczenia.
Tradycyjnie spód do sernika przygotowywany jest z kruchych ciastek pełnoziarnistych typu digestive. Jeśli ich nie masz, możesz je zastąpić kruchymi ciastkami owsianymi. Obowiązkowo sernik wykończony jest polewą śmietanową. Polewę wylewa się na gorące ciasto w kilku etapach. Polewa powinny być gładka i jednolita.
Sernik podaje się z dodatkami. Zazwyczaj jest to polewa z owoców jagodowych. Latem z jagód i malin, zimą z borówek lub żurawiny. Ale bywa z podgrzanym dżemem dobrej jakości, sosem czekoladowym, kajmakiem lub świeżymi owocami i miniaturowymi bezikami.
To naprawdę najlepszy sernik świata. Niestety dość kaloryczny. Porcja 100 g tego sernika może dostarczyć od 250 do 450 kcal. Wszystko zależy, jak tłustego sera użyjecie i z jakimi dodatkami go podacie. Jeśli jednak prowadzicie zdrowy i aktywny styl życia, raz na jakiś czas możecie sobie pozwolić na przepyszny sernik nowojorski.
SKŁADNIKI
- Na spód do sernika:
- 300 g ciastek digestive (bez czekolady) lub kruchych ciastek owsianych
- 150 g roztopionego masła
- Na kremowy sernik nowojorski:
- 500 g serka śmietankowego, typu serek Philadelphia
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- mieszanina: 150 g jogurtu naturalnego + 150 g śmietany 30% + 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub 1 saszetka cukru z wanilią)
- Na sos owocowy do sernika:
- 125 g malin
- 50 g jagód
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki świeżych owoców
- lub
- 100 g dżemu z borówki czerwonej lub żurawiny z gruszkami, podgrzanego do stanu płynnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W pierwszej kolejności rozdrobnij ciasteczka w malakserze lub po prostu pokrusz je. Wystarczy umieścić je w szczelnej torebce foliowej, zamknąć i rozkruszyć, uderzając w ciasteczka wałkiem. Okruchy wymieszaj z roztopionym masłem. Masa powinna być miękka, ale zwarta.
- Okruszkowa masę na spód przełóż do wysokiej formy tortowej. Za pomocą szklanki uformuj dno oraz boki spodu sernika. Na koniec włóż do lodówki, aby masa stężała.
- Przygotuj zawszczasu śmietanowy dodatek: do miski wlej jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj. Odstaw.
- Do miski dodaj serek philadelphia, cukier, wanilię i za pomocą miksera ręcznego wymieszaj wszystko razem.
- D serka dodaj jajko i ubijaj razem przez kilka sekund, aż uzyskasz kremową mieszankę.
- Następnie dodaj połowę wcześniej przygotowanej mieszaniny jogurtu i śmietany (resztę pozostawiając na polewę śmietanową). Wymieszaj szptułą lub łyżką na długim trzonku.
- Masę sernikową przelej do formy z przygotowanym kruchym spodem.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 165°C przez około 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku na środkowej półce.
- Po godzinie pieczenia wyjmij sernik z piekarnika. Na wierzch gorącego ciasta wylej 2-3 łyżki przygotowanej polewy śmietanowej, zaczynając od bocznych krawędzi, a następnie podążając do środka.
- Wstaw sernik do lodówki. Nie twórz grubej polewy śmietanowej, poniewać po całkowitym ostygnięciu, może się rozwarstwić lub oderwać od powierzchni sernika.
- Następnie po 4 godzinach ponownie polej wierzch sernika śmietaną zaczynając od krawędzi, a następnie idąc do środka. W ten sposób postępując, osiągniesz idealnie białą i jednolitą glazurę śmietanową.
- Na koniec pozostaw sernik w lodówce na co najmniej 10 godzin. Najlepiej na całą dobę (24 godziny). Dzięki temu sernik się zestali.
- Zgodnie z tradycją sernik podaje się z polewą owocową, którą można przygotować, podgrzewając owoce z cukrem. Po rozpuszczeniu cukru owoce gotujemy około 5 minut. Następnie przecedzamy sos i doddajemy świeże owoce w całości. Zimą można podać sernik z borówkowym dżemem, który wystarczy rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.
- Sernik nowojorski można podawać z dżemem, polewą czekoladową lub karmelowym sosem. A także ze świeżymi owocami i miniaturowymi bezami.
- Gdy sernik jest gotowy, przełóż go na paterę. Pokrój sernik na porcje i podawaj z sosem owocowym. Smacznego!