Sernik nowojorski: przepis na sernik jak w Nine's Roberta Lewandowskiego

Sernik nowojorski: przepis na sernik jak w Nine's Roberta Lewandowskiego
Autor: Shutterstock.com Porcja sernika nowojorskiego podana z owocowym sosem
łatwy
45 min
8

Sernik nowojorski jest kremowy, aksamitny i przepyszny. Może i kaloryczny, ale za to jak smakuje! Ten ideał deseru można zjeść w Nine's, restauracji Roberta Lewandowskiego. Albo zrobić samemu. To łatwe z naszym przepisem!

Sernik nowojorski słynie w świecie z niezwykłej kremowości. Aksamintą konsystencję sernik zawdzięcza tłustemu serkowi Philadelphia oraz niskiej temperaturze pieczenia.
Tradycyjnie spód do sernika przygotowywany jest z kruchych ciastek pełnoziarnistych typu digestive. Jeśli ich nie masz, możesz je zastąpić kruchymi ciastkami owsianymi. Obowiązkowo sernik wykończony jest polewą śmietanową. Polewę wylewa się na gorące ciasto w kilku etapach. Polewa powinny być gładka i jednolita.
Sernik podaje się z dodatkami. Zazwyczaj jest to polewa z owoców jagodowych. Latem z jagód i malin, zimą borówkowym lub żurawinowym. Ale bywa z podgrzanym dżemem dobrej jakości, sosem czekoladowym, kajmakie lub świeżymi owocami i miniaturowymi bezikami.
To naprawdę najlepszy sernik świata. Niestety dość kaloryczny. Porcja 100 g tego sernika może dostarczyć od 250 do 450 kcal. Wszystko zależy, jak tłustego sera użyjecie i z jakimi dodatkami go podacie. Jeśli jednak prowadzicie zdrowy i aktywny styl życia, raz na jakiś czas możecie sobie pozwolić na przepyszny sernik nowojorski. 

SKŁADNIKI

  • Na spód do sernika:
  • 300 g ciastek digestive (bez czekolady) lub kruchych ciastek owsianych
  • 150 g roztopionego masła
  • Na kremowy sernik nowojorski:
  • 500 g serka śmietankowego, typu serek Philadelphia
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • mieszanina: 150 g jogurtu naturalnego + 150 g śmietany 30% + 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub 1 saszetka cukru z wanilią)
  • Na sos owocowy do sernika:
  • 125 g malin
  • 50 g jagód
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki świeżych owoców
  • lub
  • 100 g dżemu z borówki czerwonej lub żurawiny z gruszkami, podgrzanego do stanu płynnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W pierwszej kolejności rozdrobnij ciasteczka w malakserze lub po prostu pokrusz je. Wystarczy umieścić je w szczelnej torebce foliowej, zamknąć i rozkruszyć, uderzając w ciasteczka wałkiem. Okruchy wymieszaj z roztopionym masłem. Masa powinna być miękka, ale zwarta. 
  • Okruszkowa masę na spód przełóż do wysokiej formy tortowej. Za pomocą szklanki uformuj dno oraz boki spodu sernika. Na koniec włóż do lodówki, aby masa stężała.
  • Przygotuj zawszczasu śmietanowy dodatek: do miski wlej jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj. Odstaw. 
  • Do miski dodaj serek philadelphia, cukier, wanilię i za pomocą miksera ręcznego wymieszaj wszystko razem.
  • D serka dodaj jajko i ubijaj razem przez kilka sekund, aż uzyskasz kremową mieszankę.
  • Następnie dodaj połowę wcześniej przygotowanej mieszaniny jogurtu i śmietany (resztę pozostawiając na polewę śmietanową). Wymieszaj szptułą lub łyżką na długim trzonku. 
  • Masę sernikową przelej do formy z przygotowanym kruchym spodem. 
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 165°C przez około 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku na środkowej półce. 
  • Po godzinie pieczenia wyjmij sernik z piekarnika. Na wierzch gorącego ciasta wylej 2-3 łyżki przygotowanej polewy śmietanowej, zaczynając od bocznych krawędzi, a następnie podążając do środka.
  • Wstaw sernik do lodówki. Nie twórz grubej polewy śmietanowej, poniewać po całkowitym ostygnięciu, może się rozwarstwić lub oderwać od powierzchni sernika. 
  • Następnie po 4 godzinach ponownie polej wierzch sernika śmietaną zaczynając od krawędzi, a następnie idąc do środka. W ten sposób postępując, osiągniesz idealnie białą i jednolitą glazurę śmietanową.
  • Na koniec pozostaw sernik w lodówce na co najmniej 10 godzin. Najlepiej na całą dobę (24 godziny). Dzięki temu sernik się zestali. 
  • Zgodnie z tradycją sernik podaje się z polewą owocową, którą można przygotować, podgrzewając owoce z cukrem. Po rozpuszczeniu cukru owoce gotujemy około 5 minut. Następnie przecedzamy sos i doddajemy świeże owoce w całości. Zimą można podać sernik z borówkowym dżemem, który wystarczy rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. 
  • Sernik nowojorski można podawać z dżemem, polewą czekoladową lub karmelowym sosem. A także ze świeżymi owocami i miniaturowymi bezami. 
  • Gdy sernik jest gotowy, przełóż go na paterę. Pokrój sernik na porcje i podawaj z sosem owocowym. Smacznego! 
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej