Duszone śliwki na słodko: dodatek do mięs

Duszone śliwki do mięs na słodko
Autor: thinkstockphotos.com Słodki sos śliwkowy pasuje do pieczystego, doskonale komponuje się z mięsem drobiowym
łatwy
25 min
4

Duszone śliwki na słodko świetnie nadają się jako dodatek do mięs. Zobacz, w jaki sposób możesz je przygotować!

SKŁADNIKI

  • 1 kg śliwek węgierek (można też użyć innych gatunków śliwek)
  • 100 g masła
  • 2 garście rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i smażymy na maśle do momentu, aż trochę zmiękną.

    Dodajemy cytrynę, miód, przyprawę do piernika, rodzynki i wodę, a następnie dusimy ok. 5-10 minut lub dłużej, w zależności od żądanej konsystencji.