Duńczycy mają świetny przepis na śledzie. Dzięki nietypowej zalewie smakują wybornie

śledzie po duńsku
Autor: A. Zhuravleva/ Shutterstock Śledzie na wigilię zrób jak Duńczycy. Przepis jest prosty, a efekt zaskakująco smaczny.
łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Śledzie to idealna przekąska na wigilię Bożego Narodzenia. W tym roku zamiast śledzi pod pierzynką czy w śmietanie warto sięgnąć po przepis ze Skandynawii. Śledzie po duńsku na pewno okażą się prawdziwym hitem świątecznego stołu. Zobaczcie, jak Duńczycy robią śledzie i poznajcie łatwy przepis na tę wigilijną przekąskę.

Z czego zrobić śledzie po duńsku?

Duńczycy mają świetny przepis na śledzie. Bez problemu możemy skorzystać z ich receptury. Składniki, które wykorzystuje się do przygotowania pysznych i aromatycznych śledzi, są dostępne w naszych sklepach. Są to produkty dobrze znane i często są składnikami potraw naszej rodzimej kuchni.

Duńczycy podają śledzie marynowane z marchewką, cebulą i koperkiem w aromatycznej zalewie, która odpowiada za ich wyjątkowy smak. Składa się z wody i octu jabłkowego z dodatkiem cukru, przypraw i ziół. Smak zalewy podkręcają ziarna czarnego pieprzu, kolendry, gorczycy, ziela angielskiego oraz goździki i liście laurowe.

Jak Duńczycy robią śledzie?

Przepis na śledzie po duńsku nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych czynności. Należy pamiętać, aby filety śledziowe wymoczyć w wodzie z mlekiem. Dzięki temu łatwo można pozbyć się nadmiaru soli. Aby spróbować pysznych i aromatycznych śledzi po duńsku, trzeba niestety uzbroić się w cierpliwość. Najlepiej smakują po tygodniu.

Jak więc zrobić pełne smaku śledzie po duńsku, które oczarują bliskich w czasie wigilii i Bożego Narodzenia? Ten przepis najlepiej od razu zapisać. Wystarczy zrobić je raz, aby przekonać się, że lepszego przepisu na świąteczne śledzie nie znajdziecie.

  • 1. krok – wymoczenie śledzi w wodzie i mleku
  • 2. krok – przygotowanie zalewy do śledzi
  • 3. krok – ułożenie w słoikach śledzi i warzyw
  • 4. krok – wlanie do słoików zalewy
  • 5. krok – wstawienie śledzi do lodówki i odstawienie śledzi na tydzień

Jak podawać śledzie po duńsku?

Pyszne i aromatyczne śledzie po duńsku to doskonała przekąską na wigilię i Boże Narodzenie. Przepis jest uniwersalny i można z niego korzystać przez cały rok. Dzięki temu, że składniki są zawsze w sklepach, sprawdzą się też na inne okazje. Śledzie po duńsku świetnie smakują same, ale można podać do nich pieczywo. Pasuje do nich chleb pszenny i chrupiąca bagietka. Jeżeli zostaną po świętach, chociaż jest to mało prawdopodobne, smak i aromat zachowają nawet do trzech miesięcy. Należy przechowywać je w lodówce.

SKŁADNIKI

  • 12 solonych filetów śledziowych
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka koperku

  • Zalewa:
  • 450 ml wody
  • 450 ml octu jabłkowego
  • 220 g cukru
  • 2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
  • 2 łyżki gorczycy
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 10 goździków
  • 4 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie namoczyć w mleku i wodzie. Następnie pokroić na kawałki o boku około 2 cm.
  • Do rondelka wlać wodę i ocet jabłkowy. Wsypać cukier i dodać pieprz, gorczycę, kolendrę, ziele angielskie, goździki i liście laurowe. Gotować na małym ogniu 15 minut. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • W słoikach układać warstwami śledzie, gałązki koperku oraz pokrojone w plasterki marchewki i cebulę.
  • Wlać zalewę, tak aby składniki znajdowały się pod jej powierzchnią.
  • Słoiki zakręcić i wstawić do lodówki na tydzień.
  • Podawać na wigilię, Boże Narodzenie i inne okazje.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...