Domowe nachosy serem i czosnkiem: przepis na chipsy z tortilli
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Domowe nachosy (naczosy) z serem i czosnkiem to świetna przekąska. Wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Proste i pyszne chipsy (czipsy) bez wzmacniaczy smaku, bez konserwantów, od razu gotowe do jedzenia.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 paczka tortilli pszennych
- 5 łyżek oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek tartego sera typu cheddar lub innego pikantnym smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pszenne placki pokroić na trójkąty.
- Oliwę zmiksować z drobno posiekanym czosnkiem.
- Kawałki tortilli ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałków będzie tyle, że wszystkie na raz nie zmieszczą się na blasze i należy powtórzyć tę czynność.
- Posmarować oliwą z czosnkiem, posypać serem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i zapiekać do rozpuszczenia sera.
- Podawać z posiekanym pomidorem i papryczką jalapeno.