Dodatek do obiadu, który pasuje do wszystkiego. Ten smak mnie zachwycił

2025-11-14 11:35

Kremowy w środku, chrupiący z zewnątrz i z przyjemnym, czosnkowym aromatem. Ten gratin ze szpinakiem sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiad, jak i samodzielny posiłek czy przekąska na imprezę. Jest prosty w przygotowaniu, a wygląda i prezentuje się obłędnie.

Dodatek do obiadu, który pasuje do wszystkiego. Ten smak mnie zachwycił

i

Autor: Esin Deniz/ Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dodatek, który zachwyca. Warto go włączyć do diety

Aromatyczny dodatek, który świetnie sprawdzi jednakowo jako dodatek do na przykład pieczonego kurczaka czy łososia. Jeśli jednak wolimy całkowicie na wegetariańsko, możemy podawać to danie na przykład z purée ziemniaczanym, świeżą bagietką lub z jajkiem sadzonym na wierzchu - możliwości mamy całe mnóstwo.

Gratin ze szpinakiem. Tego będziemy potrzebować

Przygotowanie tego dania nie powinno nikomu sprawić większego problemu. Wystarczy kilka składników. Potrzebować będziemy:

  • szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • czosnku
  • cebuli
  • masła
  • oliwy
  • śmietanki
  • mleka
  • parmezanu
  • sera tartego
  • gałki muszkatołowej
  • mąki
  • bułki tartej
  • soli i pieprzu

Lista składników, choć może się wydawać długa na pierwszy rzut oka, jest niezwykle prosta i większość z nich znajdziemy już w kuchni.

Przygotuj niezależnie od okazji. Smakuje wybornie

To danie to naprawdę prosty sposób na ciekawy posiłek, który sprawdzi się niezależnie od okazji. Prosta kolacja, ciekawy dodatek czy aromatyczna przekąska - to danie sprawdzi się zawsze.

Jeśli szukasz wiec inspiracji na coś ciekawego i aromatycznego. Przygotuj to danie i rozkoszuj się smakiem, który na długo pozostaje w pamięci.

SKŁADNIKI

  • 600 g świeżego szpinaku
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 120 ml mleka
  • 80 g startego parmezanu
  • 80 g tartego sera 
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeży szpinak podsmażamy na patelni, aż zwiędnie.
  • Na patelni rozgrzewamy masło.
  • Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy.
  • Dodajemy czosnek i znów podsmażamy.
  • Dorzucamy szpinak i mieszamy.
  • Wlewamy śmietankę i mleko oraz dosypujemy mąki.
  • Gotujemy kilka minut.
  • Dodajemy parmezan i gałkę muszkatołową.
  • Doprawiamy solą i pieprze,
  • Przekładamy masę do naczynia żaroodpornego.
  • Posypujemy serem i bułka tartą.
  • Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...