Dodatek do obiadu, który pasuje do wszystkiego. Ten smak mnie zachwycił
Kremowy w środku, chrupiący z zewnątrz i z przyjemnym, czosnkowym aromatem. Ten gratin ze szpinakiem sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiad, jak i samodzielny posiłek czy przekąska na imprezę. Jest prosty w przygotowaniu, a wygląda i prezentuje się obłędnie.
i
Dieta wegetariańska
Dodatek, który zachwyca. Warto go włączyć do diety
Aromatyczny dodatek, który świetnie sprawdzi jednakowo jako dodatek do na przykład pieczonego kurczaka czy łososia. Jeśli jednak wolimy całkowicie na wegetariańsko, możemy podawać to danie na przykład z purée ziemniaczanym, świeżą bagietką lub z jajkiem sadzonym na wierzchu - możliwości mamy całe mnóstwo.
Gratin ze szpinakiem. Tego będziemy potrzebować
Przygotowanie tego dania nie powinno nikomu sprawić większego problemu. Wystarczy kilka składników. Potrzebować będziemy:
- szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- czosnku
- cebuli
- masła
- oliwy
- śmietanki
- mleka
- parmezanu
- sera tartego
- gałki muszkatołowej
- mąki
- bułki tartej
- soli i pieprzu
Lista składników, choć może się wydawać długa na pierwszy rzut oka, jest niezwykle prosta i większość z nich znajdziemy już w kuchni.
Przygotuj niezależnie od okazji. Smakuje wybornie
To danie to naprawdę prosty sposób na ciekawy posiłek, który sprawdzi się niezależnie od okazji. Prosta kolacja, ciekawy dodatek czy aromatyczna przekąska - to danie sprawdzi się zawsze.
Jeśli szukasz wiec inspiracji na coś ciekawego i aromatycznego. Przygotuj to danie i rozkoszuj się smakiem, który na długo pozostaje w pamięci.
SKŁADNIKI
- 600 g świeżego szpinaku
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 200 ml śmietanki 30%
- 120 ml mleka
- 80 g startego parmezanu
- 80 g tartego sera
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeży szpinak podsmażamy na patelni, aż zwiędnie.
- Na patelni rozgrzewamy masło.
- Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy.
- Dodajemy czosnek i znów podsmażamy.
- Dorzucamy szpinak i mieszamy.
- Wlewamy śmietankę i mleko oraz dosypujemy mąki.
- Gotujemy kilka minut.
- Dodajemy parmezan i gałkę muszkatołową.
- Doprawiamy solą i pieprze,
- Przekładamy masę do naczynia żaroodpornego.
- Posypujemy serem i bułka tartą.
- Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.