Do majonezu zamiast jajek dodaj ziemniaki. Wyjdzie pysznie i śmiesznie tanio

majonez z ziemniaków
Autor: Shutterstock Majonez bez jajek z jednym nieoczywistym składnikiem sprawi, że się w nim zakochasz.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jak zrobić pyszny, niedrogi i łatwy majonez? Właśnie taki jest ten roślinny majonez, który przyrządza się z gotowanych ziemniaków. Sos smakuje wybornie i idealnie łączy się nie tylko z tradycyjnymi potrawami wielkanocnymi. Jest uniwersalny i można go robić przez cały rok. Oto innowacyjny przepis na majonez bez jajek.

Jak zrobić ekspresowy majonez ziemniaczany?

Ugotowane i lekko ostudzone ziemniaki trzeba zmiksować z wodą, olejem, sokiem z cytryny, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Kiedy składniki połączą się w gładki i aksamitny sos, majonez jest gotowy. Trzeba przełożyć go do słoika i przechowywać w lodówce.

Przepis na majonez z ziemniaków

  • Zrobienie wege majonezu na bazie ziemniaków jest bardzo łatwe. To tylko trzy proste kroki.
  • Czas przygotowania ziemniaczanego majonezu jest mega krótki. Sos robi się w pół godziny łącznie z ugotowaniem ziemniaków.
  • Lista składników obejmuje pięć produktów plus przyprawy. Są niedrogie i łatwo dostępne bez względu na porę roku. Prawie wszystkie zawsze są w domu.
  • Zamiast wody sprawdzi się naturalne mleko sojowe.
  • Jeżeli ziemniaczany majonez będzie zbyt gęsty, trzeba wlać trochę wody i zmiksować.
  • Wege majonez zachowuje świeżość, smak i aromat do siedmiu dni. Należy przechowywać go w lodówce.

Do czego używać majonezu z ziemniaków?

Ten sos, który do złudzenia przypomina w smaku klasyczny majonez, jest uniwersalny. Pysznie smakuje jako dodatek do dań głównych i sałatek. Można podać go do warzywnych frytek. Jego dodatkową zaletą jest to, że można zagęścić nim inne potrawy jak zupy lub sosy na ciepło. Smak majonezu można zaostrzyć, dodając szczyptę mielonego chili lub łyżeczkę pikantnej musztardy. Sprawdzą się też posiekane świeże zioła, dzięki którym powstanie pyszny i aromatyczny dip do przekąsek.

SKŁADNIKI

  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane i lekko ostudzone ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać sok z cytryny, wodę i olej. Doprawić solą i pieprzem.
  • Zmiksować na gładki sos i przełożyć do szczelnie zamykanego słoika. Wstawić do lodówki.
  • Używać tak samo jak tradycyjnego majonezu.
Dieta wegańska
Anna Szulc-Górska
więcej