Do domowego smalcu dodaj ten składnik. Wyjdzie aksamitny, delikatny i wyjątkowo smaczny
2023-02-16

łatwy
20 min
6
Dieta bezglutenowa
Jeśli robicie czasem domowy smalec, wypróbujcie koniecznie ten przepis z dodatkiem mleka. Tak przygotowany specjał wychodzi aksamitny i jaśniutki, a także bardzo smaczny. Świetnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek.
Galeria: Smalec i smalczyki - garść przepisów na smarowidła
SKŁADNIKI
- 350 g słoniny bez skóry
- 1 nieduża biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- (opcjonalnie) 1 małe, kwaśne jabłko
- 2 łyżki tłustego mleka
- sól i pieprz
- majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Słoninę drobno pokroić w kostkę, wrzucić do garnuszka z grubym dnem i stopić na małym ogniu.
- Jeśli w smalcu zostaną jakieś skwarki wyłowić je. Roztopiony tłuszcz zdjąć z ognia.
- Cebulę, czosnek i jabłko obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków na pulpę.
- Dodać do gorącego tłuszczu razem z mlekiem i dokładnie wymieszać (najwygodniej rózgą).
- Przyprawić solą i pieprzem oraz majerankiem. Może być suszony, ale świetnie smakuje z bardzo drobniutko posiekanym świeżym zielem.
- Przelać do słoiczka i zostawić do zastygnięcia.
W formie 24 - Które tłuszcze są wartościowe