Do domowego smalcu dodaj ten składnik. Wyjdzie aksamitny, delikatny i wyjątkowo smaczny

2023-02-16
Smalec z mlekiem
Autor: Shutterstock Smalec z dodatkiem mleka ma aksamitna konsystencję i jasny kolor.
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Jeśli robicie czasem domowy smalec, wypróbujcie koniecznie ten przepis z dodatkiem mleka. Tak przygotowany specjał wychodzi aksamitny i jaśniutki, a także bardzo smaczny. Świetnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek.

Galeria: Smalec i smalczyki - garść przepisów na smarowidła

SKŁADNIKI

  • 350 g słoniny bez skóry
  • 1 nieduża biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • (opcjonalnie) 1 małe, kwaśne jabłko
  • 2 łyżki tłustego mleka
  • sól i pieprz
  • majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słoninę drobno pokroić w kostkę, wrzucić do garnuszka z grubym dnem i stopić na małym ogniu.
  • Jeśli w smalcu zostaną jakieś skwarki wyłowić je. Roztopiony tłuszcz zdjąć z ognia.
  • Cebulę, czosnek i jabłko obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków na pulpę.
  • Dodać do gorącego tłuszczu razem z mlekiem i dokładnie wymieszać (najwygodniej rózgą).
  • Przyprawić solą i pieprzem oraz majerankiem. Może być suszony, ale świetnie smakuje z bardzo drobniutko posiekanym świeżym zielem.
  • Przelać do słoiczka i zostawić do zastygnięcia.
W formie 24 - Które tłuszcze są wartościowe