Dietetyczna, kremowa i obłędna. Pasta z cukinii, którą robi się w 15 minut

2025-12-12 9:50

Baba ghanoush w nieco innym wydaniu. Ta aromatyczna pasta świetnie sprawdzi się na śniadanie czy na spotkanie ze znajomymi. Tym razem przygotujemy ją jednak z... cukinii! Dzięki tej zamianie nasza pasta będzie niezwykle kremowa i delikatnie słodka. Tego po prostu trzeba spróbować.

Dietetyczna, kremowa i obłędna. Pasta z cukinii, którą robi się w 15 minut

i

Autor: Vicats/ Shutterstock
łatwy
10 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Baba ghanoush to tradycyjnie przepyszna bliskowschodnia pasta przygotowywana z pieczonego bakłażana. Jej dymny aromat pochodzący z pieczonych warzyw zachwyca ludzi na całym świecie. Tym razem jednak trochę zaszalejemy i wymienimy tradycyjnego bakłażana na cukinię.

Składniki na niecodzienne baba ghanoush. Wypróbuj sam!

Poza tym większość składników pozostanie taka sama:

  • tahini
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa

Dzięki tej niewielkiej zamianie nasza pasta będzie lżejsza i bardziej kremowa. Co więcej, będzie miała również delikatną słodycz, która świetnie będzie łączyła się z pozostałymi składnikami.

Przygotowanie potrwa chwilę. A smak jest zachwycający

Samo przygotowanie tej pasty nikomu nie powinno sprawić większych problemów. W przepisie pieczemy naszą cukinię, jeśli jednak chcemy możemy przygotować ją na ognisku lub na grillu. Wtedy będzie miała jeszcze bardziej dymny smak.

To naprawdę prost i świetny sposób na smaczną pastę kanapkową lub ciekawy dodatek do pity, warzyw czy krakersów. Przygotowanie zajmie kilka chwil, a zasmakuje każdemu, kto choć raz jej spróbuje. Warto zapisać sobie ten przepis.

SKŁADNIKI

  • 2 duże cukinie
  • 3 łyżki tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 0,5 cytryny
  • 2 łyżki oliwy i trochę do skropienia
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: szczypta kminu rzymskiego, papryka wędzona, natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie kroimy wzdłuż, lekko solimy i skraplamy oliwą.
  • Pieczemy w 220 stopniach przez około 25 minut, aż będą bardzo miękkie.
  • Po upieczeniu odstawiamy je do lekkiego ostygnięcia.
  • Łyżką wybieramy miąższ z cukinii i przekładamy do blendera.
  • Dorzucamy tahini, czosnek, sok z cytryny sól, pieprz i oliwę.
  • Całość blendujemy na gładką masę.
  • Jeśli chcemy doprawiamy dodatkowo do smaku.
  • Na koniec posypujemy/polewamy ulubionymi dodatkami.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...