Delikatny smalec orzechowy - oryginalny przepis

2021-03-29
Delikatny smalec orzechowy - oryginalny przepis
Autor: Shutterstock Smalec z dodatkiem orzechów laskowych  ma niepowtarzalny smak
łatwy
25 min
4

Domowy smalec orzechowy jest  pyszny, a jego smak oryginalny - dzięki dodatkowi  orzechów laskowych.  Łatwy do przygotowania, z chrupiącymi drobinkami orzechów, o ciekawym aromacie - po prostu pycha!

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 5o dag słoniny
  • 1 spora cebula
  • 1 winne jabłko
  • 2 łyżki drobno posiekanych  orzechów laskowych
  • łyżka tymianku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rozgrzanego wysokiego rondla wrzucić słoninę pokrojoną w drobną kostkę.
  • Mocno rozgrzać, wymieszać. Poczekać aż tłuszcz się wytopi  a słonina zacznie przypominać skwarki.
  • Do gotującego smalcu wrzucić drobno posiekane jabłko i cebulę. Zmniejszyć lub w ogóle zgasić ogień pod rondlem. Gdy  cebula lekko się zarumieni  dodać orzechy, roztarty tymianek i sól
  • Przelać do miseczki  pozostawić do zastygnięcia.