Delikatny smalec orzechowy - oryginalny przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Domowy smalec orzechowy jest pyszny, a jego smak oryginalny - dzięki dodatkowi orzechów laskowych. Łatwy do przygotowania, z chrupiącymi drobinkami orzechów, o ciekawym aromacie - po prostu pycha!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 5o dag słoniny
- 1 spora cebula
- 1 winne jabłko
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych
- łyżka tymianku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rozgrzanego wysokiego rondla wrzucić słoninę pokrojoną w drobną kostkę.
- Mocno rozgrzać, wymieszać. Poczekać aż tłuszcz się wytopi a słonina zacznie przypominać skwarki.
- Do gotującego smalcu wrzucić drobno posiekane jabłko i cebulę. Zmniejszyć lub w ogóle zgasić ogień pod rondlem. Gdy cebula lekko się zarumieni dodać orzechy, roztarty tymianek i sól
- Przelać do miseczki pozostawić do zastygnięcia.