Delikatna kapusta zasmażana z jabłkami: oryginalny przepis
2021-11-15
łatwy
25 min
4
Kapusta zasmażana z jabłkami dzięki dodatkowi owoców staje się bardziej kwaskowa i zdecydowana w smaku - nie trzeba jej już zakwaszać. Oryginalny owocowy dodatek dodaje też kapuście winnego aromatu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- pół główki kapusty
- cebula
- 3 kwaśne jabłka
- 10 dag wędzonego boczku (wegetarianie mogą go zastąpić tłuszczem roślinnym)
- łyżka mąki
- suche nasiona kopru - łyżeczka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w półplasterki. Zalać 2 szklankami wody, dodać sól, nasiona kopru, ugotować prawie do miękkości.
- Do prawie miękkiej kapusty dodać starte na grubej tarce jabłka.
- Przygotować zasmażkę z drobno pokrojonego boczku wytopionego z na patelni i zmieszanego z mąką.
- Dodać zasmażkę do kapusty, zagotować. Podawać posypaną zieleniną.