Delikatna kapusta zasmażana z jabłkami: oryginalny przepis

2021-11-15
Delikatna kapusta zasmażana z jabłkami: oryginalny przepis
Autor: Shutterstock Delikatna kapusta zasmażana z jabłkami ma ciekawy smak i  winny aromat.
łatwy
25 min
4

Kapusta zasmażana z jabłkami dzięki dodatkowi owoców staje się bardziej kwaskowa i zdecydowana w smaku - nie trzeba jej już zakwaszać. Oryginalny owocowy dodatek dodaje też kapuście winnego aromatu.

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • pół główki kapusty
  • cebula
  • 3 kwaśne jabłka
  • 10 dag  wędzonego boczku (wegetarianie mogą go zastąpić tłuszczem roślinnym)
  • łyżka mąki
  • suche nasiona kopru - łyżeczka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w półplasterki. Zalać 2 szklankami wody, dodać sól, nasiona kopru, ugotować prawie do miękkości.
  • Do prawie miękkiej kapusty  dodać starte na grubej  tarce jabłka.
  • Przygotować zasmażkę z drobno pokrojonego boczku wytopionego z na patelni i zmieszanego z mąką.
  • Dodać zasmażkę do kapusty, zagotować. Podawać posypaną zieleniną.