Ciasto filo przełóż tym aromatycznym farszem. Każdy gość będzie prosił o dokładkę
Dieta wegetariańska
Co zrobić z gotowego ciasta filo? Najlepszym rozwiązaniem tego kulinarnego dylematu jest przygotowanie wybornej zapiekanki, w które środku kryje się aromatyczny farsz ze świeżego szpinaku i sera feta. Danie jest pyszne i świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, filmowy wieczór lub mecz. Przepis na pełną smaku zapiekankę z ciasta filo jest łatwy i szybki, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci.
Czy ciasto filo można piec w piekarniku?
Ciasto filo jest popularnym produktem, z którego można przyrządzić mnóstwo pyszności. Najbardziej znane jest w krajach śródziemnomorskich i bliskowschodnich. Ma postać cienkich arkuszy i neutralny smak, dlatego można wykorzystywać je do potraw wytrawnych i słodkości. Idealnie nadaje się do pieczenia w piekarniku. To uniwersalny produkt, który podobnie jak ciasto francuskie warto mieć w domu. Gotowe ciasto filo można kupić w hipermarketach i większych sklepach spożywczych. W swojej ofercie mają je także popularne dyskonty.
Czym nadziać ciasto filo?
Przygodę z ciastem filo można rozpocząć od przyrządzenia tej pysznej i aromatycznej zapiekanki. Na liście składników znalazło się kilka produktów, które z łatwością można dostać w wielu sklepach przez cały rok. Aby upiec wyśmienitą i przyjemnie chrupiącą zapiekankę, potrzebne są takie składniki jak:
- gotowe ciasto filo
- świeży szpinak
- cebula
- ser feta
- oliwa z oliwek
- czosnek
- jajka
- natka pietruszki
- biały i czarny sezam
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić zapiekankę z ciasta filo?
Przepis na tę znakomitą przekąskę, która świetnie smakuje na ciepło i na zimno, jest łatwy i w miarę szybki. Potrawę można upiec nawet w ostatniej chwili, tuż przed przyjściem gości. Przepis dobrze jest mieć pod ręką, ponieważ jeżeli raz spróbujecie tej smakowitej zapiekanki z filo i szpinaku, nie raz będziecie do niej wracać.
Jak więc upiec zapiekankę z ciasta filo wypełnioną aromatycznym farszem ze szpinaku podkręconym słoną fetą? Przepis został podzielony na poszczególne kroki, co znacznie ułatwia przyrządzenie dania.
- 1. krok – przygotowanie farszu ze szpinaku, sera feta i jajek
- 2. krok – przesmarowanie arkuszy ciasta filo oliwą z oliwek i przełożenie ich szpinakowym farszem
- 3. krok – upieczenie zapiekanki z ciasta filo w piekarniku
SKŁADNIKI
- 500 g ciasta filo
- 500 g świeżego szpinaku
- 200 g sera feta
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki białego sezamu
- 1/2 łyżeczki czarnego sezamu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyty i osuszony szpinak posiekać.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż szpinak zwiędnie i stanie się intensywnie zielony, a woda odparuje. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Do miseczki wbić jajka i roztrzepać widelcem. Dodać pokruszoną fetę oraz smażony szpinak z cebulą i czosnkiem. Wsypać natkę pietruszki i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Formę do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek. Na dnie ułożyć połowę arkuszy ciasta filo. Każdy płat posmarować oliwą z oliwek. Wyłożyć szpinakowy farsz i przykryć pozostałym ciastem filo, smarując każdy płat oliwą z oliwek. Wierzch posypać sezamem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.
- Podawać jako przekąskę na ciepło lub zimno.