Ciasto filo przełóż tym aromatycznym farszem. Każdy gość będzie prosił o dokładkę

zapiekanka z ciasta filo
Autor: Shutterstock Weź ciasto filo i szpinak. Ta zapiekanka to pyszna przekąska na imprezę i na mecz.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Co zrobić z gotowego ciasta filo? Najlepszym rozwiązaniem tego kulinarnego dylematu jest przygotowanie wybornej zapiekanki, w które środku kryje się aromatyczny farsz ze świeżego szpinaku i sera feta. Danie jest pyszne i świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, filmowy wieczór lub mecz. Przepis na pełną smaku zapiekankę z ciasta filo jest łatwy i szybki, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci.

Czy ciasto filo można piec w piekarniku?

Ciasto filo jest popularnym produktem, z którego można przyrządzić mnóstwo pyszności. Najbardziej znane jest w krajach śródziemnomorskich i bliskowschodnich. Ma postać cienkich arkuszy i neutralny smak, dlatego można wykorzystywać je do potraw wytrawnych i słodkości. Idealnie nadaje się do pieczenia w piekarniku. To uniwersalny produkt, który podobnie jak ciasto francuskie warto mieć w domu. Gotowe ciasto filo można kupić w hipermarketach i większych sklepach spożywczych. W swojej ofercie mają je także popularne dyskonty.

Czym nadziać ciasto filo?

Przygodę z ciastem filo można rozpocząć od przyrządzenia tej pysznej i aromatycznej zapiekanki. Na liście składników znalazło się kilka produktów, które z łatwością można dostać w wielu sklepach przez cały rok. Aby upiec wyśmienitą i przyjemnie chrupiącą zapiekankę, potrzebne są takie składniki jak:

  • gotowe ciasto filo
  • świeży szpinak
  • cebula
  • ser feta
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • jajka
  • natka pietruszki
  • biały i czarny sezam
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić zapiekankę z ciasta filo?

Przepis na tę znakomitą przekąskę, która świetnie smakuje na ciepło i na zimno, jest łatwy i w miarę szybki. Potrawę można upiec nawet w ostatniej chwili, tuż przed przyjściem gości. Przepis dobrze jest mieć pod ręką, ponieważ jeżeli raz spróbujecie tej smakowitej zapiekanki z filo i szpinaku, nie raz będziecie do niej wracać.

Jak więc upiec zapiekankę z ciasta filo wypełnioną aromatycznym farszem ze szpinaku podkręconym słoną fetą? Przepis został podzielony na poszczególne kroki, co znacznie ułatwia przyrządzenie dania.

  • 1. krok – przygotowanie farszu ze szpinaku, sera feta i jajek
  • 2. krok – przesmarowanie arkuszy ciasta filo oliwą z oliwek i przełożenie ich szpinakowym farszem
  • 3. krok – upieczenie zapiekanki z ciasta filo w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 500 g ciasta filo
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 200 g sera feta
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki białego sezamu
  • 1/2 łyżeczki czarnego sezamu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyty i osuszony szpinak posiekać.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż szpinak zwiędnie i stanie się intensywnie zielony, a woda odparuje. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Do miseczki wbić jajka i roztrzepać widelcem. Dodać pokruszoną fetę oraz smażony szpinak z cebulą i czosnkiem. Wsypać natkę pietruszki i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Formę do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek. Na dnie ułożyć połowę arkuszy ciasta filo. Każdy płat posmarować oliwą z oliwek. Wyłożyć szpinakowy farsz i przykryć pozostałym ciastem filo, smarując każdy płat oliwą z oliwek. Wierzch posypać sezamem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.
  • Podawać jako przekąskę na ciepło lub zimno.
Co to jest ciasto filo? Co można z niego zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej