Ciasteczka marchewkowo-fistaszkowe - wytrawna przekąska na chrupko

Ciasteczka marchewkowo fistaszkowe
Autor: Shutterstock Ciasteczka marchewkowo-fistaszkowe można przygotować na dwa sposoby - na słodko i na słono
łatwy
35 min
6

Dieta wegetariańska

Ciasteczka marchewkowo-fistaszkowe można przygotować na dwa sposoby. jeśli dodasz do nich cukier i suszone owoce będą przyjemnie słodkie. Jednak ja wolę je zdecydowanie w wersji na słono - z odrobiną gałki muszkatołowej i grubą solą solą na wierzchu, dzieciaki lubią z kolei, kiedy zapiekam na nich odrobinę sera.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka tartej marchewki
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu (opcjonalnie)
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • (opcjonalnie) 3-4 łyżki tartego żółtego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, soda i przyprawami.
  • Orzechy posiekaj dość drobno, ale nierównomiernie i dodaj do mąki, wymieszaj.
  • Masło utrzyj z masłem orzechowym, aż będzie puszyste. Dodaj jajko i miksuj jeszcze chwilę.
  • Dodaj wymieszane suche składniki i tartą marchewkę i dokładnie wymieszaj.
  • Przykryj folią spożywcza i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do piecznia.
  • Wykładaj na papier niewielkie porcyjki ciasta zostawiając pomiędzy nimi odstęp. 
  • Piecz ok 15 minut. W opcji z serem piecz 10 minut, po czym połóż na każde ciasteczko wiórki z sera i zapiecz zwiększając temperaturę do 200 st. C, aż ser się zrumieni.
  • Można też przełączyć grzanie na samą górną grzałkę. Ser powinien być rumiany i chrupiący, nie rozpłynięty. 
  • Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 min. Zdejmij ciasteczka z blaszki na kratkę i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej