Ciasteczka marchewkowo-fistaszkowe - wytrawna przekąska na chrupko
2022-01-15

łatwy
35 min
6
Dieta wegetariańska
Ciasteczka marchewkowo-fistaszkowe można przygotować na dwa sposoby. jeśli dodasz do nich cukier i suszone owoce będą przyjemnie słodkie. Jednak ja wolę je zdecydowanie w wersji na słono - z odrobiną gałki muszkatołowej i grubą solą solą na wierzchu, dzieciaki lubią z kolei, kiedy zapiekam na nich odrobinę sera.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka tartej marchewki
- 1/2 szklanki orzechów ziemnych
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta kardamonu (opcjonalnie)
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- (opcjonalnie) 3-4 łyżki tartego żółtego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, soda i przyprawami.
- Orzechy posiekaj dość drobno, ale nierównomiernie i dodaj do mąki, wymieszaj.
- Masło utrzyj z masłem orzechowym, aż będzie puszyste. Dodaj jajko i miksuj jeszcze chwilę.
- Dodaj wymieszane suche składniki i tartą marchewkę i dokładnie wymieszaj.
- Przykryj folią spożywcza i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do piecznia.
- Wykładaj na papier niewielkie porcyjki ciasta zostawiając pomiędzy nimi odstęp.
- Piecz ok 15 minut. W opcji z serem piecz 10 minut, po czym połóż na każde ciasteczko wiórki z sera i zapiecz zwiększając temperaturę do 200 st. C, aż ser się zrumieni.
- Można też przełączyć grzanie na samą górną grzałkę. Ser powinien być rumiany i chrupiący, nie rozpłynięty.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 min. Zdejmij ciasteczka z blaszki na kratkę i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?