Chrzanowa pasta jajeczna: przepis na idealne smarowidło do kanapek

Chrzanowa pasta jajeczna: przepis na idealne smarowidło do kanapek
Autor: Shutterstock Gdy lubisz jajka, ale klasyka ci się znudziła, podkreśl ich smak chrzanem!
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Chrzanowa pasta jajeczna jest pyszna i zdrowa. Zrobisz ją w kilka chwil. Do tego tania i oszczędna. Oto przepis na idealne smarowidło do kanapek!

SKŁADNIKI

  • 6 jajek M, ugotowanych na twardo
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżeczki chrzanu z kwaskiem cytrynowym
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji, posiekany drobno

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek. Pokroić na 4-6 części. 
  • Szczypiorek z grubsza posiekać. 
  • W mikserze kielichowym zmiksować jajka, szczypior, majonez i chrzan. Miksować do uzyskania jednolitej pasty.
  • W razie potrzeby dodać więcej majonezu. Można również wykorzystać blender stacjonarny lub ręczny. 
  • Pastą smarować kromki chleba. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
  • Pastę można przechowywać w lodówce do 3 dni. 
Jajka – zdrowie w skorupce

Więcej przepisów z jajkiem w roli głównej

Nadal głodni? Wypróbujcie przepisy na jajka faszerowane. Białko jaja nadziewa się pastą utartą z całych jajek, żółtek lub mieszaniny ich obu i innych składników.  Najpopularniejszy farsz do jajek składa się z podsmażonych na maśle pieczarek wymieszanych z żółtkami i przykrytych kleksem majonezu. Niekiedy posypuje się je również siekaną zieleniną. Ale jajka można również nadziać burakami, awokado, a nawet śliwkami. Zobacz:

Jajka faszerowane - 28 przepisów na faszerowane jaja

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej