Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Preclowe kąski, które uzależniają

Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Preclowe kąski, które uzależniają
Autor: Brent Hofacker/ Shutterstock
łatwy
25 min
24

Dieta wegetariańska

Prosty i sprawdzony sposób na ciekawą przekąskę? Wypróbuj te aromatyczne preclowe kąski nadziewane serem. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a wychodzą miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Jednak to środek najbardziej zachwyca prezentując aromatyczny, ciągnący się ser.

Aromatyczne kąski preclowe wypełnione po brzegi aromatycznym serem? Tego nie da się nie lubić. Są proste w przygotowaniu a smakują wybornie. Wystarczy kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by przygotować tę aromatyczną przekąskę, która sprawdzi się na każdy dzień tygodnia.

Jakie sery do nadziewania? Możliwości masz mnóstwo

A co najlepsze? Możemy nasze kąski wypełnić swoim ulubionym serem. Świetnie sprawdzi się ciągnąca mozzarella, kremowy camembert, aromatyczne halloumi czy pełen smaku cheddar - jeśli chodzi o sery mamy naprawdę duże pole manewru. Jeśli jednak wybierzemy camembert, radzimy 10 minut przed nadziewaniem włożyć go do zamrażarki.

Tak wykończ swoje kąski. Będą smakowały jeszcze lepiej

Jeśli chcemy możemy wynieść nasze kąski preclowe na całkowicie nowy poziom. Świetnie będą smakowały jeśli po wyjęciu ich z pieca posmarujemy je:

  • masłem z czosnkiem i natka pietruszki
  • masłem z papryką wędzoną
  • masłem z chili

Możliwości przygotowania tych kąsków jest całe mnóstwo, a każdy lepszy niż poprzedni. Stwórz swoją wymarzoną przekąskę i zajadaj się nią bez większych problemów. Wystarczy kilka składników i chwila czasu.

SKŁADNIKI

  • Ciasto preclowe
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • Nadzienie
  • ok. 200–250 g sera (camembert, mozzarella lub gouda)
  • Kąpiel sodowa
  • 6 szklanek wody
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • Do wykończenia
  • 1 jajko
  • sól gruboziarnista

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy wodę, cukier i drożdże.
  • Odstawiamy na kilka minut.
  • Dodajemy mąkę, sól i rozpuszczone masło.
  • Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
  • Przykrywamy o odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.
  • Ciasto dzielimy na 4 części.
  • Każdą rolujemy w wałek.
  • Kroimy na kawałki, rozpłaszczamy, nadziewamy serem i dokładnie zlepiamy.
  • W dużym garnku gotujemy wodę z sodą.
  • Wrzucamy partiami kąski na około 20-25 sekund.
  • Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na blaszce.
  • Smarujemy kąski jajkiem i sypiemy solą.
  • Pieczemy w 220 stopniach około 12-15 minut.
Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...