Sprawdzony przepis na domowe precle
2022-04-26
średni
40 min
4
Precle są znakomitą przekąską oraz świetnym dodatkiem do piwa. Te fantazyjne wypieki o charakterystycznym kształcie przypominającym cyfrę 8 wcale nie jest trudno przyrządzić samodzielnie. Podajemy prosty przepis na precle.
Skąd wzięły się precle i ich kształt?
Pierwsze precle przygotowano ponoć już w średniowieczu, a ich autorem jest pewien włoski lub francuski mnich – jego pochodzenie nie jest do końca pewne. Ów mnich wypiekał chleb i pozostała mu odrobina ciasta, z której postanowił zrobić przekąskę dla dzieci uczących się modlitw. A inspiracją przy formowaniu precli był kształt rąk złożonych na piersi do modlitwy – stąd właśnie charakterystyczna forma precli.
Jak zrobić precle?
SKŁADNIKI
- 35 dag maki pszennej chlebowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki suszonych drożdży
- szklanka ciepłej wody
- 4 dag sody oczyszczonej
- jajko
- do wyboru: sól gruboziarnista, mak, sezam – będą potrzebne do posypania precli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, drożdże oraz sól wymieszaj w dużej misce. Następnie dolewaj powoli ciepłej wody, zagniatając ciasto. Ciasto na precle powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.
- Gotowe, wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj np. ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
- Wyjmij ciasto z miski i trochę pougniataj, a następnie uformuj je w rulon i pokrój na ok. osiem równych części.
- Z każdej części uformuj cieńsze ruloniki długości ok. 40 cm i zwiń na kształt precla. Precle połóż na papierze do pieczenia.
- Następnie zagotuj wodę w dużym garnku, dorzucając do niej sodę oczyszczoną. Wrzuć do wrzącej wody jednego precla i gotuj ok. 30 sekund, po czym obróć go w garnku i gotuj jeszcze kolejne 30 sek.
- Precla połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko osuszając go ręcznikiem papierowym. Zrób tak z każdym preclem.
- Wszystkie precle posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posyp solą gruboziarnistą, sezamem lub makiem – wedle gustu. Precle włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 230°C na ok. 15 minut.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante