Chrupiące róże z ziemniaków i boczku: przepis na niecodzienną przekąskę
      2022-01-26
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Chrupiące róże z ziemniaków i boczku to proste, lecz efektowne danie. Róże z ziemniaków mogą stanowić samodzielną przekąskę na ciepło lub niecodzienny dodatek do grillowanego mięsa. Przepis na niecodzienną przekąskę z ziemniaków i boczki skradnie wasze serca od pierwszego kęsa.
Frytki domowe z piekarnika: instrukcja krok po kroku
SKŁADNIKI
- 6 średnich ziemniaków
 - 12 cienkich i długich plastrów boczku
 - 2 łyżki oleju
 - po 1 łyżeczce tymianku, oregano, czosnku granulowanego i soli
 - oraz forma na 12 muffinek
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i zszatkować lub pokroić na cienkie plasterki. Cała tajemnica sukcesu to właśnie jak najcieńsze plasterki kartofli.
 - Plasterki ziemniaków polać olejem, dodać przyprawy i wymieszać.
 - Na desce ułożyć pasek boczku. Na nim układać plasterki ziemniaka na zakładkę, tak aby warstwa ziemniaków wystawała około 1 cm ponad dłuższy brzeg boczku.
 - Każdy plaster boczku zwinąć w zgrabną roladkę. Roladki wstawić do zagłębienia foremki do muffinów.
 - Piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
 - Po upieczeniu posypać startym parmezanem.
 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?