Chrupiące róże z ziemniaków i boczku: przepis na niecodzienną przekąskę

2022-01-26
Chrupiące róże z ziemniaków i boczku: przepis na niecodzienną przekąskę
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Chrupiące róże z ziemniaków i boczku to proste, lecz efektowne danie. Róże z ziemniaków mogą stanowić samodzielną przekąskę na ciepło lub niecodzienny dodatek do grillowanego mięsa.  Przepis na niecodzienną przekąskę z ziemniaków i boczki skradnie wasze serca od pierwszego kęsa. 

Frytki domowe z piekarnika: instrukcja krok po kroku

SKŁADNIKI

  • 6 średnich ziemniaków
  • 12 cienkich i długich plastrów boczku
  • 2 łyżki oleju
  • po 1 łyżeczce tymianku, oregano, czosnku granulowanego i soli
  • oraz forma na 12 muffinek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i zszatkować lub pokroić na cienkie plasterki. Cała tajemnica sukcesu to właśnie jak najcieńsze plasterki kartofli. 
  • Plasterki ziemniaków polać olejem, dodać przyprawy i wymieszać. 
  • Na desce ułożyć pasek boczku. Na nim układać plasterki ziemniaka na zakładkę, tak aby warstwa ziemniaków wystawała około 1 cm ponad dłuższy brzeg boczku. 
  • Każdy plaster boczku zwinąć w zgrabną roladkę. Roladki wstawić do zagłębienia foremki do muffinów.
  • Piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Po upieczeniu posypać startym parmezanem. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?