Chrupiące róże z ziemniaków i boczku: przepis na niecodzienną przekąskę
2022-01-26
łatwy
20 min
4
Chrupiące róże z ziemniaków i boczku to proste, lecz efektowne danie. Róże z ziemniaków mogą stanowić samodzielną przekąskę na ciepło lub niecodzienny dodatek do grillowanego mięsa. Przepis na niecodzienną przekąskę z ziemniaków i boczki skradnie wasze serca od pierwszego kęsa.
Frytki domowe z piekarnika: instrukcja krok po kroku
SKŁADNIKI
- 6 średnich ziemniaków
- 12 cienkich i długich plastrów boczku
- 2 łyżki oleju
- po 1 łyżeczce tymianku, oregano, czosnku granulowanego i soli
- oraz forma na 12 muffinek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i zszatkować lub pokroić na cienkie plasterki. Cała tajemnica sukcesu to właśnie jak najcieńsze plasterki kartofli.
- Plasterki ziemniaków polać olejem, dodać przyprawy i wymieszać.
- Na desce ułożyć pasek boczku. Na nim układać plasterki ziemniaka na zakładkę, tak aby warstwa ziemniaków wystawała około 1 cm ponad dłuższy brzeg boczku.
- Każdy plaster boczku zwinąć w zgrabną roladkę. Roladki wstawić do zagłębienia foremki do muffinów.
- Piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Po upieczeniu posypać startym parmezanem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?