Chrupiące krążki cebulowe robię bez grama tłuszczu. Piekę je w tym urządzeniu

Dieta wegetariańska
Chrupiące krążki cebulowe to znana i lubiana przekąska, która przywędrowała do nas z USA. Niestety, nie należą do najlżejszych przekąsek. Jednak krążki cebulowe można przygotować w wersji light bez tłuszczu. Zamiast je smażyć, warto upiec je w Air Fryerze. Tak przygotowane onion rings są równie pyszne, ale mniej kaloryczne. Zobaczcie, jak zrobić chrupiące krążki cebulowe w Air Fryerze bez tłuszczu.
Czy w Air Fryerze można zrobić krążki cebulowe?
W tradycyjnych przepisach na onion rings cebulę smaży się w głębokim tłuszczu. Przekąska jest pyszna, ale dość tłusta i kaloryczna. O wiele lepiej jest przygotować ją w Air Fryerze. To świetny sposób, aby zmniejszyć liczbę kalorii, ponieważ krążki cebulowe przygotowuje się bez dodatku tłuszczu. Smakują pysznie i są przyjemnie chrupiące.
Dlaczego warto zrobić krążki cebulowe w Air Fryerze?
- Mniej tłuszczu i kalorii – Air Fryer wykorzystuje gorące powietrze do gotowania potraw, co oznacza, że wystarczy odrobina oleju lub wcale nie trzeba go dodawać. Dzięki temu krążki cebulowe są mniej tłuste i kaloryczne. Stanowią zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych smażonych przekąsek.
- Szybkość – Air Fryer nagrzewa się bardzo szybko, a czas gotowania jest krótszy niż w piekarniku. Krążki cebulowe są gotowe w zaledwie 10 minut.
- Chrupkość – Air Fryer zapewnia doskonałą chrupkość potraw, porównywalną do smażenia w głębokim tłuszczu. Dzięki cyrkulacji gorącego powietrza, krążki cebulowe są równomiernie upieczone i chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku.
- Łatwość użycia i mniej bałaganu – Air Fryer jest bardzo prosty w obsłudze. Wystarczy ustawić temperaturę i czas, a urządzenie wykona resztę pracy. Czyszczenie urządzenia jest łatwe.
Z czego zrobić krążki cebulowe z Air Fryera?
Pieczone w Air Fryerze krążki cebulowe są pyszne i chrupiące. Do ich przygotowania wykorzystuje proste składniki, których ceny nie przyprawiają o zawrót głowy. Nie są to sezonowe produkty, więc krążki cebulowe w zdrowszej wersji można robić przez cały rok. Składniki są dobrze znane i często wykorzystuje się je do przyrządzania innych potraw i przekąsek.
Jakie składniki są potrzebne, aby upiec chrupiące i lekkie onion rings w Air Fryerze? Na liście niezbędnych produktów znalazły się takie artykuły spożywcze jak:
- cebule
- mąka pszenna
- jajka
- bułka tarta
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
Jak zrobić krążki cebulowe w Air Fryerze?
Przepis na chrupiące krążki z cebuli pieczone w Air Fryerze jest łatwy i szybki. To wyśmienita przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję przez cały rok. Można podawać je z różnymi sosami jak ketchup, czosnkowy czy jogurtowy z ziołami. Onion rings sprawdzą się też jako dodatek do domowego fast foodu.
Jak upiec pyszne krążki cebulowe bez tłuszczu w Air Fryerze? Warto pamiętać, żeby krążki z cebuli układać w koszyku Air Fryera w jednej warstwie. Dlatego należy je piec partiami. Dzięki temu będą idealnie chrupiące i równomiernie upieczone.
- 1. krok – pokrojenie cebuli na krążki
- 2. krok – przygotowanie składników do panierowania
- 3. krok – panierowanie krążków z cebuli
- 4. krok – upieczenie krążków cebulowych w Air Fryerze
SKŁADNIKI
- 2 duże cebule
- 100 g mąki pszennej
- 100 g bułki tartej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane cebule pokroić w grubsze plastry o szerokości około 1 cm. Rozdzielić na poszczególne krążki.
- Do miski wsypać mąkę pszenną, do drugiej wbić i roztrzepać jajka. Do trzeciej miski przesypać bułkę tartą, sól, pieprz, słodką paprykę i czosnek granulowany. Wymieszać.
- Każdy cebulowy krążek obtoczyć w mące i zanurzyć w jajku. Następnie dokładnie obtoczyć w mieszance bułki tartej z przyprawami.
- Krążki cebulowe ułożyć w koszyku Air Fryera w jednej warstwie. Piec w temperaturze 180 stopni C około 10 minut.
- Podawać jako przekąskę z ulubionym sosem.