Chrupiące krążki cebulowe robię bez grama tłuszczu. Piekę je w tym urządzeniu

Jak zrobić krążki cebulowe? Przepis na pyszną i popularną przekąskę
Autor: Shutterstock Jak zrobić krążki cebulowe? Przepis na pyszną i popularną przekąskę
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Chrupiące krążki cebulowe to znana i lubiana przekąska, która przywędrowała do nas z USA. Niestety, nie należą do najlżejszych przekąsek. Jednak krążki cebulowe można przygotować w wersji light bez tłuszczu. Zamiast je smażyć, warto upiec je w Air Fryerze. Tak przygotowane onion rings są równie pyszne, ale mniej kaloryczne. Zobaczcie, jak zrobić chrupiące krążki cebulowe w Air Fryerze bez tłuszczu.

Czy w Air Fryerze można zrobić krążki cebulowe?

W tradycyjnych przepisach na onion rings cebulę smaży się w głębokim tłuszczu. Przekąska jest pyszna, ale dość tłusta i kaloryczna. O wiele lepiej jest przygotować ją w Air Fryerze. To świetny sposób, aby zmniejszyć liczbę kalorii, ponieważ krążki cebulowe przygotowuje się bez dodatku tłuszczu. Smakują pysznie i są przyjemnie chrupiące.

Dlaczego warto zrobić krążki cebulowe w Air Fryerze?

  • Mniej tłuszczu i kalorii – Air Fryer wykorzystuje gorące powietrze do gotowania potraw, co oznacza, że wystarczy odrobina oleju lub wcale nie trzeba go dodawać. Dzięki temu krążki cebulowe są mniej tłuste i kaloryczne. Stanowią zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych smażonych przekąsek.
  • Szybkość – Air Fryer nagrzewa się bardzo szybko, a czas gotowania jest krótszy niż w piekarniku. Krążki cebulowe są gotowe w zaledwie 10 minut.
  • Chrupkość – Air Fryer zapewnia doskonałą chrupkość potraw, porównywalną do smażenia w głębokim tłuszczu. Dzięki cyrkulacji gorącego powietrza, krążki cebulowe są równomiernie upieczone i chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku.
  • Łatwość użycia i mniej bałaganu – Air Fryer jest bardzo prosty w obsłudze. Wystarczy ustawić temperaturę i czas, a urządzenie wykona resztę pracy. Czyszczenie urządzenia jest łatwe. 

Z czego zrobić krążki cebulowe z Air Fryera?

Pieczone w Air Fryerze krążki cebulowe są pyszne i chrupiące. Do ich przygotowania wykorzystuje proste składniki, których ceny nie przyprawiają o zawrót głowy. Nie są to sezonowe produkty, więc krążki cebulowe w zdrowszej wersji można robić przez cały rok. Składniki są dobrze znane i często wykorzystuje się je do przyrządzania innych potraw i przekąsek.

Jakie składniki są potrzebne, aby upiec chrupiące i lekkie onion rings w Air Fryerze? Na liście niezbędnych produktów znalazły się takie artykuły spożywcze jak:

  • cebule
  • mąka pszenna
  • jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany

Jak zrobić krążki cebulowe w Air Fryerze?

Przepis na chrupiące krążki z cebuli pieczone w Air Fryerze jest łatwy i szybki. To wyśmienita przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję przez cały rok. Można podawać je z różnymi sosami jak ketchup, czosnkowy czy jogurtowy z ziołami. Onion rings sprawdzą się też jako dodatek do domowego fast foodu.

Jak upiec pyszne krążki cebulowe bez tłuszczu w Air Fryerze? Warto pamiętać, żeby krążki z cebuli układać w koszyku Air Fryera w jednej warstwie. Dlatego należy je piec partiami. Dzięki temu będą idealnie chrupiące i równomiernie upieczone.

  • 1. krok – pokrojenie cebuli na krążki
  • 2. krok – przygotowanie składników do panierowania
  • 3. krok – panierowanie krążków z cebuli
  • 4. krok – upieczenie krążków cebulowych w Air Fryerze

SKŁADNIKI

  • 2 duże cebule
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane cebule pokroić w grubsze plastry o szerokości około 1 cm. Rozdzielić na poszczególne krążki.
  • Do miski wsypać mąkę pszenną, do drugiej wbić i roztrzepać jajka. Do trzeciej miski przesypać bułkę tartą, sól, pieprz, słodką paprykę i czosnek granulowany. Wymieszać.
  • Każdy cebulowy krążek obtoczyć w mące i zanurzyć w jajku. Następnie dokładnie obtoczyć w mieszance bułki tartej z przyprawami.
  • Krążki cebulowe ułożyć w koszyku Air Fryera w jednej warstwie. Piec w temperaturze 180 stopni C około 10 minut.
  • Podawać jako przekąskę z ulubionym sosem.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej