Chrupiące kąski schabowe. Dodaj je do sałatki lub podaj z ulubionym sosem

Kąski schabowe
Autor: Shutterstock Kąski schabowe to świetny dodatek do sałatki.
łatwy
20 min
2

Kąski schabowe usmażone w panierce z panko i sezamu smakują rewelacyjne. Skorupka z panko i sezamu przyjemnie chrupie. Pod nią skrywa się mięsny kąsek. To znakomity dodatek do sałatki na sałacie, mięsny zamiennik chlebowych grzanek. Kąski można też podać jako przekąskę z ulubionym sosem.

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4-5 łyżek panko
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 jajko
  • 4 cienkie kotlety ze schabu
  • 3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier i sos sojowy podgrzewać na małym ogniu ok 2 minuty od zagotowania. Wystudzić.
  • Panko wymieszać z sezamem, jajko rozkłócić. Schab dokładnie osuszyć.
  • Na patelni rozgrzać mocno olej. Kawałki schabu panierować w jajku i panko z sezamem.
  • Smażyć na mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony.
  • Zdjąć z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, pokroić w paski lub kostkę.
  • Ułożyć na sałatce z pomidorów i sałaty, polać słodko-słonym sosem.
  • Można tez podać z sosem czosnkowym, pomidorowym lub salsą.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej