Chrupiące kąski schabowe. Dodaj je do sałatki lub podaj z ulubionym sosem
2023-02-01
łatwy
20 min
2
Kąski schabowe usmażone w panierce z panko i sezamu smakują rewelacyjne. Skorupka z panko i sezamu przyjemnie chrupie. Pod nią skrywa się mięsny kąsek. To znakomity dodatek do sałatki na sałacie, mięsny zamiennik chlebowych grzanek. Kąski można też podać jako przekąskę z ulubionym sosem.
SKŁADNIKI
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4-5 łyżek panko
- 2 łyżki sezamu
- 1 jajko
- 4 cienkie kotlety ze schabu
- 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier i sos sojowy podgrzewać na małym ogniu ok 2 minuty od zagotowania. Wystudzić.
- Panko wymieszać z sezamem, jajko rozkłócić. Schab dokładnie osuszyć.
- Na patelni rozgrzać mocno olej. Kawałki schabu panierować w jajku i panko z sezamem.
- Smażyć na mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony.
- Zdjąć z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, pokroić w paski lub kostkę.
- Ułożyć na sałatce z pomidorów i sałaty, polać słodko-słonym sosem.
- Można tez podać z sosem czosnkowym, pomidorowym lub salsą.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne