Chijimi - koreańskie placki szpinakowe, chrupiące i pyszne
2022-03-09
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Nie masz pomysłu na kolację? Polecamy placuszki koreańskie zwane chijimi, można także spotkać je pod nazwą jijimi. W Korei takie placuszki podaje się z kiszonymi warzywami kimchi. To proste danie do szybkiego wykonania.
SKŁADNIKI
- 800 g świeżego lub 400 g mrożonego szpinaku
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 czubate łyżki startego sera żółtego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeży szpinak dokładnie umyć i zblanszować w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty. Wyjąć z wrzątku i natychmiast schłodzić pod strumieniem zimnej wody. Dokładnie odsączyć.
- Szpinak mrożony wyjąć wcześniej, rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
- Odciśnięty z wody szpinak pokroić drobno.
- Z jajek, wody i mąki przygotować ciasto, dodać posiekany szpinak i sól. Dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki kłaść na tłuszczu ciasto formując placuszki jednakowej wielkości. Gdy placuszki zrumienią się z jednej strony, przełożyć na drugą.
- Na wierzchu wyłożyć równomiernie tarty żółty ser. Przykryć pokrywką i smażyć około 3 minuty (na złoty kolor).
- Podawać z ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?