Bruschetta z szynką parmeńską: pyszna przekąska

Bruschetta z szynką parmeńską
Autor: Shutterstock Bruschettę można urozmaicić różnymi dodatkami, np. szynką parmeńską
łatwy
15 min
4

Bruschetta jest jedną z najpopularniejszych włoskich przekąsek. Jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale prezentuje się również bardzo efektownie. Wypróbujcie przepis na prawdziwą włoską bruschettę z szynką parmeńską!

Polecamy również inne imprezowe przekąski: Suszone śliwki w boczku, Popcorn chicken oraz Nuggetsy z kurczaka

Bruschetta to grzanka wykonana zazwyczaj z ciabatty posmarowanej oliwą i roztartym czosnkiem. Wariantów popularnych kanapeczek jest wiele - najpopularniejszy to bruschetta z pomidorami, ale nie ma żadnych przeszkód, by podawać ją z innymi dodatkami.

SKŁADNIKI

  • 3 pomidory
  • oliwa
  • listki bazylii
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • 2 duże ciabatty
  • 20 dag cienko pokrojonej szynki parmeńskiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory pokroić w kostkę i wymieszać z oliwą oraz drobno pociętymi listkami bazylii, przyprawić solą i pieprzem.
  • Czosnek rozetrzeć i posolić.
  • Ciabatty pokroić na kromki i podsmażyć z obu stron na patelnii grillowej.
  • Zdjąć z ognia, posmarować roztartym czsnkiem, nałożyć przygotowane wcześniej pomidory, a na nie plasterki szynki parmeńskiej.
  • Podawać np. listku kapusty pekińskiej, udekorowane natką.
Milena Tuzimek
więcej