Bruschetta z szynką parmeńską: pyszna przekąska
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Bruschetta jest jedną z najpopularniejszych włoskich przekąsek. Jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale prezentuje się również bardzo efektownie. Wypróbujcie przepis na prawdziwą włoską bruschettę z szynką parmeńską!
Polecamy również inne imprezowe przekąski: Suszone śliwki w boczku, Popcorn chicken oraz Nuggetsy z kurczaka
Bruschetta to grzanka wykonana zazwyczaj z ciabatty posmarowanej oliwą i roztartym czosnkiem. Wariantów popularnych kanapeczek jest wiele - najpopularniejszy to bruschetta z pomidorami, ale nie ma żadnych przeszkód, by podawać ją z innymi dodatkami.
SKŁADNIKI
- 3 pomidory
- oliwa
- listki bazylii
- sól
- pieprz
- czosnek
- 2 duże ciabatty
- 20 dag cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory pokroić w kostkę i wymieszać z oliwą oraz drobno pociętymi listkami bazylii, przyprawić solą i pieprzem.
- Czosnek rozetrzeć i posolić.
- Ciabatty pokroić na kromki i podsmażyć z obu stron na patelnii grillowej.
- Zdjąć z ognia, posmarować roztartym czsnkiem, nałożyć przygotowane wcześniej pomidory, a na nie plasterki szynki parmeńskiej.
- Podawać np. listku kapusty pekińskiej, udekorowane natką.