Bób pieczony. Jak zrobić bób z piekarnika?

bób pieczony
Autor: Shutterstock Bób pieczony to pyszna i aromatyczna przekąska.
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pieczony bób to pomysły, jak ciekawie przyrządzić to pyszne warzywo strączkowe. Bób z piekarnika smakuje pysznie, jest aromatyczny i na pewno podbije niejedno podniebienie. Super uzupełnieniem jest ziołowy sos na bazie oliwy z oliwek. Zobaczcie, jak zrobić obłędny bób pieczony.

Jak zrobić bób pieczony?

Najpierw trzeba lekko obgotować bób, aby łatwo można go obrać ze skórki. Następnie ziarenka układa się na blasze i piecze w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez kwadrans. Po tym czasie każde ziarenko należy przełożyć na drugą stronę i zapiekać jeszcze przez 10 minut. Kiedy bób się piecze, przyrządza się sos. Oliwę z oliwek należy wymieszać z otartą skórką z połowy cytryny i przyprawami. Upieczony bób miesza się z sosem i podaje.

Jak długo piec bób?

Przed wstawieniem bobu do piekarnika należy go zblanszować. Wystarczą trzy minuty. Dzięki temu jest łatwo obrać go ze skórki. Ziarenka układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany bób piecze się 15 minut, a następnie każde ziarenko przekłada się na drugą stronę i zapieka jeszcze 10 minut.

Przepis na pieczony bób

  • Przepis jest łatwy i sprawdzony. W tej wersji bób smakuje pysznie i jest super chrupiący.
  • Czas przygotowania bobu z piekarnika wynosi około pół godziny.
  • Lista składników to kilka produktów. Do przygotowania tego dania będzie potrzebny bób, oliwa z oliwek, natka pietruszki i przyprawy.
  • Do sosu można dodać szczyptę płatków chili, które podkręcą smak dania. Wzbogaci go również czosnek lub prażona cebulka.
  • Danie świetnie smakuje, kiedy sezon na bób jest w pełni. Mimo tego danie można robić przez cały rok. Na jesieni i w zimie sprawdzi się mrożony bób.

Kiedy podawać pieczony bób?

Bób z piekarnika z aromatycznym sosem może być pyszną i zdrową przekąską, która zastąpi słone paluszki czy chipsy. Sprawdzi się w czasie wieczoru filmowego, meczu czy podczas domowej imprezy. Dużą zaletą tego dania jest to, że można serwować je na ciepło i na zimno.

SKŁADNIKI

  • 1 kg bobu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 i 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bób włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i blanszować 3 minuty. Odcedzić, obrać i równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec 15 minut. Blachę wyjąć i przełożyć bób na drugą stronę. Piec jeszcze 10 minut.
  • Do miski wlać oliwę z oliwek. Wsypać paprykę, tymianek i oregano. Dodać posiekaną natkę pietruszki i otartą skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać.
  • Do sosu dodać upieczony bób i dokładnie wymieszać.
  • Podawać od razu na ciepło lub po ostygnięciu na zimno.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?
Anna Szulc-Górska
więcej