Biorę wędzonego łososia i gotowe ciasto francuskie. Ta sylwestrowa przekąska smakuje jak z najlepszej restauracji
Jeżeli szukacie prostego przepisu na pyszną i efektowną przekąskę na Sylwestra, koniecznie sprawdźcie ten przepis. Paszteciki z ciasta francuskiego i wędzonego łososia to pyszne małe danie, które serwuje się na ciepło. Najpierw zachwyca wyglądem, a po pierwszym kęsie czaruje obłędnym smakiem. Oto prosty i szybki przepis na wyborne i eleganckie paszteciki z ciasta francuskiego i wędzonego łososia.
Co pasuje do łososia w cieście francuskim?
W tym przepisie znakomite paszteciki z gotowego ciasta francuskiego z dodatkiem wędzonego łososia kryją jeszcze inne smaczne składniki. W środku pasztecików znalazł się serek śmietankowy, które smak podkręca czosnek i klasyczne przyprawy. Przyjemnym dodatkiem jest świeży szpinak. Wszystkie składniki świetnie komponują się z łososiem w cieście francuskim i tworzą to wyborne danie na sylwestrową kolację.
Jak zrobić paszteciki z ciasta francuskiego i wędzonego łososia?
Pełne smaku paszteciki przygotowanie z ciasta francuskiego wzbogacone wędzonym łososiem i szpinakiem nie są trudne. Wbrew pozorom przyrządzenie tej sylwestrowej przekąski na ciepło nie jest skomplikowane. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, chwila wolnego czasu i dobre chęci. Warto pamiętać, aby ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu łatwiej się rozwinie i nie popęka w tracie pieczenia.
Jak więc przyrządzić smaczne i eleganckie paszteciki z ciasta francuskiego z dodatkiem łososia? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, danie uda się już za pierwszym razem i zachwyci każdego gościa.
- 1. krok – sparzenie i osuszenie szpinaku
- 2. krok – wymieszanie serka z czosnkiem i przyprawami
- 3. krok – przekrojenie ciasta francuskiego na dwie części i nałożenie serka, łososia i szpinaku
- 4. krok – zwinięcia ciasta francuskiego w rolady i upieczenie w piekarniku
- 5. krok – pokrojenie ciasta francuskiego na małe paszteciki
Jak podawać paszteciki z ciasta francuskiego i wędzonego łososia?
Pyszne i chrupiące paszteciki przygotowane z ciasta francuskiego z łososiem to idealna przekąska na kolację z okazji Sylwestra. Przepis warto zapisać, ponieważ można wykorzystać go także na inne okazje. Dzięki temu, że przygotowanie jest tak łatwe, a składniki można kupić przez cały rok, jest to idealna przekąska na różne imprezy i spotkania towarzyskie. Gotowe paszteciki świetnie smakują same, ale można podać do nich różne dodatki. Sprawdzi się sos czosnkowy lub ziołowy na jogurcie. Zanim paszteciki francuskie z łososiem wędzonym trafią do piekarnika można posypać je ziarnami sezamu lub siemienia lnianego.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g serka śmietankowego
- 200 g wędzonego łososia
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem. Odstawić do odcieknięcia, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Do serka śmietankowego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
- Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić wzdłuż na dwie równe części. Środek każdej części posmarować serkiem, ułożyć plastry wędzonego łososia i posypać szpinakiem. Zwinąć w rolady.
- Rolady przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec przez około 20 minut.
- Po wyjęciu i lekkim ostygnięciu pokroić na mniejsze kawałki.
- Podawać jako przekąskę z okazji sylwestrowej imprezy i w karnawale.