Biorę wędzonego łososia i gotowe ciasto francuskie. Ta sylwestrowa przekąska smakuje jak z najlepszej restauracji

paszteciki z ciasta francuskiego i łososia
Autor: Shutterstock Zawiń w ciasto francuskie i wstaw do piekarnika. W kilka chwil zrobisz pyszne paszteciki na sylwestrową kolację.
łatwy
15 min
4

Jeżeli szukacie prostego przepisu na pyszną i efektowną przekąskę na Sylwestra, koniecznie sprawdźcie ten przepis. Paszteciki z ciasta francuskiego i wędzonego łososia to pyszne małe danie, które serwuje się na ciepło. Najpierw zachwyca wyglądem, a po pierwszym kęsie czaruje obłędnym smakiem. Oto prosty i szybki przepis na wyborne i eleganckie paszteciki z ciasta francuskiego i wędzonego łososia.

Co pasuje do łososia w cieście francuskim?

W tym przepisie znakomite paszteciki z gotowego ciasta francuskiego z dodatkiem wędzonego łososia kryją jeszcze inne smaczne składniki. W środku pasztecików znalazł się serek śmietankowy, które smak podkręca czosnek i klasyczne przyprawy. Przyjemnym dodatkiem jest świeży szpinak. Wszystkie składniki świetnie komponują się z łososiem w cieście francuskim i tworzą to wyborne danie na sylwestrową kolację.

Jak zrobić paszteciki z ciasta francuskiego i wędzonego łososia?

Pełne smaku paszteciki przygotowanie z ciasta francuskiego wzbogacone wędzonym łososiem i szpinakiem nie są trudne. Wbrew pozorom przyrządzenie tej sylwestrowej przekąski na ciepło nie jest skomplikowane. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, chwila wolnego czasu i dobre chęci. Warto pamiętać, aby ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu łatwiej się rozwinie i nie popęka w tracie pieczenia.

Jak więc przyrządzić smaczne i eleganckie paszteciki z ciasta francuskiego z dodatkiem łososia? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, danie uda się już za pierwszym razem i zachwyci każdego gościa.

  • 1. krok – sparzenie i osuszenie szpinaku
  • 2. krok – wymieszanie serka z czosnkiem i przyprawami
  • 3. krok – przekrojenie ciasta francuskiego na dwie części i nałożenie serka, łososia i szpinaku
  • 4. krok – zwinięcia ciasta francuskiego w rolady i upieczenie w piekarniku
  • 5. krok – pokrojenie ciasta francuskiego na małe paszteciki

Jak podawać paszteciki z ciasta francuskiego i wędzonego łososia?

Pyszne i chrupiące paszteciki przygotowane z ciasta francuskiego z łososiem to idealna przekąska na kolację z okazji Sylwestra. Przepis warto zapisać, ponieważ można wykorzystać go także na inne okazje. Dzięki temu, że przygotowanie jest tak łatwe, a składniki można kupić przez cały rok, jest to idealna przekąska na różne imprezy i spotkania towarzyskie. Gotowe paszteciki świetnie smakują same, ale można podać do nich różne dodatki. Sprawdzi się sos czosnkowy lub ziołowy na jogurcie. Zanim paszteciki francuskie z łososiem wędzonym trafią do piekarnika można posypać je ziarnami sezamu lub siemienia lnianego.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g serka śmietankowego
  • 200 g wędzonego łososia
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem. Odstawić do odcieknięcia, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Do serka śmietankowego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
  • Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić wzdłuż na dwie równe części. Środek każdej części posmarować serkiem, ułożyć plastry wędzonego łososia i posypać szpinakiem. Zwinąć w rolady.
  • Rolady przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec przez około 20 minut.
  • Po wyjęciu i lekkim ostygnięciu pokroić na mniejsze kawałki.
  • Podawać jako przekąskę z okazji sylwestrowej imprezy i w karnawale.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej