Biały sos do łososia i zapiekanek - jak zrobić beszamel?
Podajemy prosty przepis na biały sos do łososia, czyli beszamel. Sos beszamelowy służy jako dodatek do najróżniejszych potraw. Najczęściej stosuje się go do zapiekanek, pieczonego łososia, makaronu oraz warzyw - idealnie pasuje do brokułów, szparagów i zapiekanej cykorii.
ZOBACZ WIDEO z przepisem na idealny beszamel!
Sos beszamel robi się bardzo szybko, a jeśli dasz się ponieść fantazji i dodasz zioła, przyprawy lub ser - zrobisz przepyszny dodatek, który nada potrawie wyjątkowego charakteru. Filety łososia pieczone na grillu polane beszamelem to proste, ale bardzo eleganckie i smaczne danie na wykwintną kolację.
Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:
SKŁADNIKI
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 0,5 litra mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Masło rozgrzej i roztop w rondlu.
Do płynnego masła dodawaj stopniowo mąkę i mocno mieszaj.
Zdejmij z ognia i powoli dodawaj mleko, również mieszając.
Gotuj na wolnym ogniu, mieszaj aż powstanie gęsty sos o charakterystycznym orzechowym zapachu.
Według gustu możesz dodać czosnek, ser, gałkę muszkatołową i inne przyprawy.
Sosem polej zapiekanki, łososia, makarony lub po prostu tosty z szynką.