Biały sos do łososia i zapiekanek - jak zrobić beszamel?

Biały sos do łososia i zapiekanek - jak zrobić beszamel?
Autor: thinkstockphotos.com Biały sos beszamelowy sam ma delikatny smak - ale można łatwo go zmienić dodając odpowiednio dobrane zioła i przyprawy
łatwy
20 min
4

Podajemy prosty przepis na biały sos do łososia, czyli beszamel. Sos beszamelowy służy jako dodatek do najróżniejszych potraw. Najczęściej stosuje się go do zapiekanek, pieczonego łososia, makaronu oraz warzyw - idealnie pasuje do brokułów, szparagów i zapiekanej cykorii.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na idealny beszamel!

Sos beszamel robi się bardzo szybko, a jeśli dasz się ponieść fantazji i dodasz zioła, przyprawy lub ser - zrobisz przepyszny dodatek, który nada potrawie wyjątkowego charakteru. Filety łososia pieczone na grillu polane beszamelem to proste, ale bardzo eleganckie i smaczne danie na wykwintną kolację.

Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:

Jak zrobić beszamel - grafika

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 0,5 litra mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Masło rozgrzej i roztop w rondlu.

    Do płynnego masła dodawaj stopniowo mąkę i mocno mieszaj.

    Zdejmij z ognia i powoli dodawaj mleko, również mieszając.

    Gotuj na wolnym ogniu, mieszaj aż powstanie gęsty sos o charakterystycznym orzechowym zapachu.

    Według gustu możesz dodać czosnek, ser, gałkę muszkatołową i inne przyprawy.

    Sosem polej zapiekanki, łososia, makarony lub po prostu tosty z szynką.

Olga Karaban
więcej