Babeczki serowo-porowe na cieście z sucharków
2021-03-31
średni
120 min
4
Aby przygotować babeczki serowo-porowe warto przygotować co najmniej dobę przed podaniem. Czas działa na ich korzyść, warto im dać chwilę, aby smaki się przegryzły.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z drobno pokruszonych sucharów z masłem ucieramy gładką masę i wylepiamy nią foremki do babeczek. Odstawiamy do lodówki na 30 min.
- Oczyszczone i umyte białe części porów kroimy drobno i podsmażamy na odrobinie masła, aż się zeszklą. Przyprawiamy je i podlewamy winem. Dusimy kilka minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Do roztrzepanych jajek dodajemy twaróg, parmezan i śmietanę, a następnie wystudzone pory. Powtałą masa napełniamy babeczki.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Babeczki wstawiamy do żaroodpornego naczynia w połowie wypełnionego wodą. Pieczemy 45 minut.
- Wystudzone babeczki wkładamy na dobę do lodówki. Przed podaniem posypujemy zieleniną.