Agrestowy sos do ryby - jak go przyrządzić

2019-05-14
Marta Balko
agrestowy-sos-do-ryby-jak-go-przyrzadzic.jpg
Autor: Shutterstock Sos agrestowy sprawia, że zwykłe danie staje się wykwintne.
łatwy
30 min
4

Agrest, ten pyszny, kwaskowy owoc, jest używany do przyrządzania galaretek, deserów, pieczenia ciast, ale możemy go wykorzystać również do wytrawnych potraw, np. do agrestowego sosu do ryby. Jest wyśmienity, a całe danie staje się wykwintne.

Składniki

1 szklanka agrestu

1/2 szklanki śmietany

3 łyżki miodu

3 łyżki mąki

2 łyżki oliwy

2 łyżeczki soku z cytryny

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Agrest umyć, usunąć szypułki, wrzucić do rondla i dusić do miękkości.

Przetrzeć przez sito, dodać miód oraz śmietanę. Całość wymieszać i podgrzać (nie zagotowywać).

Przed podaniem rybę ułożyć na półmisku i polać sosem.

Polecamy też:

Szybkie ciasto z agrestem i porzeczkami

Sos agrestowo truskawkowy

Bruschetta z agrestem i pomidorami

Kurczak pieczony z sosem agrestowym