Znakomity dżem z jarzębiny - tradycyjny przepis na dżem jarzębinowy
2022-08-30
średni
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Owoce jarzębu, czyli popularna jarzębina, pięknie wyglądają, a w przetworach na zimę równie dobrze smakują. Można je łączyć z różnymi dodatkami albo wykorzystać tradycyjny przepis na dżem z jarzębiny. Owoce i cukier - niczego więcej nie potrzeba!
SKŁADNIKI
- 1 kg jarzębiny
- 0,5 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone owoce jarzębiny zalewamy taką ilością chłodnej wody, by zakryła owoce.
- Podgrzewamy na małym ogniu, aż woda zacznie wrzeć.
- Wtedy odlewamy wywar i ponownie zalewamy czerwone owoce - tym razem wrzątkiem.
- Podgrzewamy na małym ogniu, po kwadransie dodajemy cukier i mieszając, podgrzewamy jeszcze przez 15 minut.
- Gorący dżem przekładamy do zupełnie czystych, suchych słoików. Zakręcamy, a następnie przykrywamy kocem, żeby powoli stygły. Gotowe!
Metody pasteryzacji przetworów