Znakomity dżem z jarzębiny - tradycyjny przepis na dżem jarzębinowy

2024-10-17
dżem z jarzębiny
Autor: Shutterstock Dżem z jarzębiny zrobisz z 2 składników. To pyszny dodatek do mięs, serów i deserów.
średni
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Co zrobić z owoców jarzębiny? Jeżeli zastanawiacie się, jak można wykorzystać jarzębinę w kuchni, poniżej znajdziecie prosty przepis na pyszny dżem. Domowe przetwory z jarzębiny wyróżniają się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale i prozdrowotnym działaniem. Poznajcie łatwy i szybki przepis na smakowity dżem z owoców jarzębiny.

Do czego służy konfitura z jarzębiny?

Dżem z jarzębiny to pyszny dodatek do wielu różnych potraw. Idealnie pasuje do pieczonych mięs i wędlin. Podkręci smak domowych burgerów i kanapek. To smaczny dodatek do serów, które podaje się na desce. Dżem jarzębinowy można też wykorzystać do deserów i słodkich wypieków.

Kiedy zbierać jarzębinę na dżem?

Jarzębina rośnie na terenie całej Polski. Można spotkać ją w parkach i ogrodach. Rośnie nad rzekami, w lasach i w górach. Jarzębinę przeznaczoną na dżem najlepiej zbierać na obszarach, które oddalone są od dróg i fabryk. Owoce warto zbierać w listopadzie po pierwszych przymrozkach.

Jak się robi dżem z jarzębiny?

Przepis na dżem jarzębinowy jest prosty i szybki. Owoce wymagają obróbki termicznej. Podczas tego procesu można łatwo pozbyć się zawartej w owocach sorbiny, która odpowiada za cierpki smak. Na liście składników znalazły się tylko dwa produkty. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć 40 minut.

Jak więc przygotować kilka słoiczków z pysznym domowym dżemem z jarzębiny? Przepis jest łatwy, szybki i sprawdzony.

  • 1. krok – zagotowanie owoców jarzębiny
  • 2. krok – odlanie wywaru i zalanie owoców wrzątkiem
  • 3. krok – wsypanie cukru i gotowanie przez 15 minut
  • 4. krok – przełożenie dżemu z jarzębiny do czystych i suchych słoików

Polecamy także inne przepisy z jarzębiną:

SKŁADNIKI

  • 1 kg jarzębiny
  • 500 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone owoce jarzębiny zalać taką ilością wody, aby owoce znalazły się pod jej powierzchnią.
  • Podgrzewać na małym ogniu, aż woda zacznie wrzeć.
  • Odlać wodę. Owoce zalać wrzątkiem.
  • Podgrzewać na małym ogniu 15 minut.
  • Wsypać cukier i mieszając, podgrzewać kolejne 15 minut.
  • Gorący dżem przełożyć do czystych i suchych słoików. Zakręcić, a następnie przykryć kocem, żeby powoli stygły.
  • Następnie wstawić słoiki do kuchennej szafki lub przechowywać w spiżarni. Po otwarciu wstawić do lodówki.
Metody pasteryzacji przetworów
Redakcja
więcej