Znakomity dżem z jarzębiny - tradycyjny przepis

Dżem z jarzębiny: tradycyjny przepis
Autor: Shutterstock Dżem z jarzębiny warto serwować np. jako dodatek do mięsa
średni
60 min
4

Owoce jarzębu, czyli popularna jarzębina, pięknie wyglądają, a w przetworach na zimę równie dobrze smakują. Można je łączyć z różnymi dodatkami albo wykorzystać tradycyjny przepis na dżem z jarzębiny. Owoce i cukier - niczego więcej nie potrzeba!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone owoce jarzębiny zalewamy taką ilością chłodnej wody, by zakryła owoce.
  • Podgrzewamy na małym ogniu, aż woda zacznie wrzeć.
  • Wtedy odlewamy wywar i ponownie zalewamy czerwone owoce - tym razem wrzątkiem.
  • Podgrzewamy na małym ogniu, po kwadransie dodajemy cukier i mieszając, podgrzewamy jeszcze przez 15 minut.
  • Gorący dżem przekładamy do zupełnie czystych, suchych słoików. Zakręcamy, a następnie przykrywamy kocem, żeby powoli stygły. Gotowe!