Owoce jarzębiny najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach. Zawierają bardzo dużo witaminy C oraz prowitaminy A, a także kwasy organiczne i garbniki pomagające zwalczać stany zapalne.
Jarzębiak z cytryną: przepis na pyszną nalewkę z jarzębiny

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Wśród nalewek przygotowywanych jesienią nie powinno zabraknąć pysznego jarzębiaku
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Owoce jarzębiny są bazą pysznych dżemów, konfitur oraz domowych alkoholi. Jarzębinowe wino czy nalewka to swoiste must have w dobrze wyposażonej spiżarni. Jarzębiak z cytryną jest dodatkowo wzbogacony cennymi składnikami odżywczymi, jakich dostarcza cytryna. Podajemy przepis na nalewkę z jarzębiny z cytryną!
Składniki
5 szklanek owoców jarzębiny
2 szklanki spirytusu
2 szklanki przegotowanej wody
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
2 szklanki cukru
Przygotowanie krok po kroku:
Dobrze przemarznięte owoce jarzębiny sparz na sicie wrzątkiem i osusz.
Wrzuć do słoja, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i skórkę.
Spirytus rozcieńcz z wodą i zalej nim owoce, odstaw w ciepłe miejsce.
Po 3 tygodniach przefiltruj i rozlej do butelek.
Trzymaj przez pół roku w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

Polecamy także:
Jarzębiak z głogiem i śliwkami
Ziołowa nalewka na dobry nastrój
Konfitura z jarzębiny i jabłek
Przepisy na tę i inne pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska.