W tym roku zrobię kilka słoików. Marynowane awokado to moje najnowsze odkrycie

marynowane awokado
Autor: Shutterstock Zamiast do guacamole wykorzystaj do domowych przetworów. Marynowane awokado to hit!
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Z awokado można przygotować wiele pysznych i zdrowych dań. Mało kto wie, że idealnie sprawdzi się w domowych przetworach. Marynowane awokado to mnóstwo smaku i porcja zdrowia. Przygotowanie kilku słoiczków z awokado w tej wersji nie jest skomplikowane. Zobaczcie, jak zrobić kawałki awokado w aromatycznej marynacie z chili i czosnkiem.

Czy marynowane awokado jest zdrowe?

Sezon na domowe przetwory ruszył już pełną parą. W tym roku warto skusić się na coś nowego, pysznego i oryginalnego. Marynowane awokado smakuje wyśmienicie i zawiera wiele cennych prozdrowotnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Jakie właściwości ma marynowane awokado? Jest bogate w jednonienasycone zdrowe tłuszcze, zawiera witaminy z grupy B, K, C, E oraz magnez i potas. Marynata do awokado zawiera różne przyprawy, które same w sobie mają właściwości prozdrowotne, a nawet lecznicze. Czosnek ma działanie antybakteryjne, chili przyspiesza metabolizm, a gorczyca jest przeciwzapalna i wspomaga trawienie.

Jak zamarynować awokado?

Przepis na marynowane awokado nie jest skomplikowany. Czas przygotowania jest krótki, a na liście składników znalazło się tylko kilka produktów. Warto pamiętać, aby wybierać awokado niedojrzałe, które zachowa swój kształt i jędrność.

Jak więc zrobić awokado w zalewie z chili, czosnkiem i przyprawami w domowych warunkach? Wybierając ten prosty przepis, cały proces przebiegnie bez problemów. Gotowe słoiki najlepiej przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, jak szafka kuchenna lub spiżarnia. Po otwarciu słoik należy wstawić do lodówki.

  • 1. krok – obranie i pokrojenie awokado
  • 2. krok – przygotowanie zalewy octowej z przyprawami
  • 3. krok – włożenie do słoików awokado, czosnku i chili
  • 4. krok – zalanie awokado gorącą zalewą octową
  • 5. krok – odstawienie marynowanego awokado do ostygnięcia

Jak wykorzystać marynowane awokado?

Pyszne i aromatyczne marynowane awokado to wszechstronny składnik, który może podkręcić smak wielu potraw. Sprawdzi się jako dodatek do potraw kuchni meksykańskiej, takich jak tacos i burritos. To idealny składnik sałatek z kurczakiem, tuńczykiem lub owocami morza. Pasuje do różnego rodzaju kanapek i tostów, a nawet burgerów. Marynowane awokado to także pomysł na przekąskę i dodatek do różnych potraw z grilla.

SKŁADNIKI

  • 3 niedojrzałe awokado
  • 250 ml octu spirytusowego
  • 250 ml wody
  • 3 ząbki czosnku czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. Pokroić w plasterki lub kostkę. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
  • Do garnka wlać wodę i ocet. Zagotować.
  • Kiedy woda zacznie się gotować wsypać sól, czarny pieprz i gorczycę. Wymieszać i zestawić z ognia.
  • Awokado przełożyć do słoików. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili. Zalać gorącą marynatą. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do kuchennej szafki lub spiżarni. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
  • Podawać jako przekąskę i wykorzystać jako składnik sałatek i przekąsek.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej