W tym roku zrobię kilka słoików. Marynowane awokado to moje najnowsze odkrycie

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Z awokado można przygotować wiele pysznych i zdrowych dań. Mało kto wie, że idealnie sprawdzi się w domowych przetworach. Marynowane awokado to mnóstwo smaku i porcja zdrowia. Przygotowanie kilku słoiczków z awokado w tej wersji nie jest skomplikowane. Zobaczcie, jak zrobić kawałki awokado w aromatycznej marynacie z chili i czosnkiem.
Czy marynowane awokado jest zdrowe?
Sezon na domowe przetwory ruszył już pełną parą. W tym roku warto skusić się na coś nowego, pysznego i oryginalnego. Marynowane awokado smakuje wyśmienicie i zawiera wiele cennych prozdrowotnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Jakie właściwości ma marynowane awokado? Jest bogate w jednonienasycone zdrowe tłuszcze, zawiera witaminy z grupy B, K, C, E oraz magnez i potas. Marynata do awokado zawiera różne przyprawy, które same w sobie mają właściwości prozdrowotne, a nawet lecznicze. Czosnek ma działanie antybakteryjne, chili przyspiesza metabolizm, a gorczyca jest przeciwzapalna i wspomaga trawienie.
Jak zamarynować awokado?
Przepis na marynowane awokado nie jest skomplikowany. Czas przygotowania jest krótki, a na liście składników znalazło się tylko kilka produktów. Warto pamiętać, aby wybierać awokado niedojrzałe, które zachowa swój kształt i jędrność.
Jak więc zrobić awokado w zalewie z chili, czosnkiem i przyprawami w domowych warunkach? Wybierając ten prosty przepis, cały proces przebiegnie bez problemów. Gotowe słoiki najlepiej przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, jak szafka kuchenna lub spiżarnia. Po otwarciu słoik należy wstawić do lodówki.
- 1. krok – obranie i pokrojenie awokado
- 2. krok – przygotowanie zalewy octowej z przyprawami
- 3. krok – włożenie do słoików awokado, czosnku i chili
- 4. krok – zalanie awokado gorącą zalewą octową
- 5. krok – odstawienie marynowanego awokado do ostygnięcia
Jak wykorzystać marynowane awokado?
Pyszne i aromatyczne marynowane awokado to wszechstronny składnik, który może podkręcić smak wielu potraw. Sprawdzi się jako dodatek do potraw kuchni meksykańskiej, takich jak tacos i burritos. To idealny składnik sałatek z kurczakiem, tuńczykiem lub owocami morza. Pasuje do różnego rodzaju kanapek i tostów, a nawet burgerów. Marynowane awokado to także pomysł na przekąskę i dodatek do różnych potraw z grilla.
SKŁADNIKI
- 3 niedojrzałe awokado
- 250 ml octu spirytusowego
- 250 ml wody
- 3 ząbki czosnku czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
- 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. Pokroić w plasterki lub kostkę. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- Do garnka wlać wodę i ocet. Zagotować.
- Kiedy woda zacznie się gotować wsypać sól, czarny pieprz i gorczycę. Wymieszać i zestawić z ognia.
- Awokado przełożyć do słoików. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili. Zalać gorącą marynatą. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do kuchennej szafki lub spiżarni. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
- Podawać jako przekąskę i wykorzystać jako składnik sałatek i przekąsek.