Sos słodko-kwaśny z cukinii i papryki - do słoików na zimę

Sos słodko-kwaśny z cukinii i papryki - do słoików na zimę
Autor: Shutterstock Cukinia i papryka doskonale się łączą nie tylko w różnych daniach, ale też w domowych marynatach
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sos słodko-kwaśny z cukinii i papryki - świetnie pasuje do dań z grilla, ale także do podsmażonego kurczaka, pieczonej lub grillowanej kiełbasy. Doda charakteru pieczonemu mięsu, poprawi smak kanapki z wędliną.

SKŁADNIKI

  • 3 kg młodej cukinii (najlepiej średnicy do 5-6 cm)
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg cebuli
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti/do dań kuchni włoskiej
  • 2 łyżki bazylii
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka curry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w ćwierćplasterki (nie obieramy). Paprykę kroimy w kostkę lub paseczki. Cebulę drobno siekamy.
  • Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą, aby puściły sok (przynajmniej 2 razy mieszamy). Odstawiamy na około 8 godzin (może być na noc).
  • Gotujemy zalewę z octu i cukru. Warzywa odcedzamy z wytworzonego soku, przekładamy do dużego garnka, wlewamy zalewę i gotujemy około 25 minut na średnim ogniu.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu.
  • Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie wycieramy gwint, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Krótko pasteryzujemy.
Odmiany i właściwości papryki

Zobacz, jak marynować paprykę

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej