Sos słodko-kwaśny z cukinii i papryki - do słoików na zimę
2022-08-05
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sos słodko-kwaśny z cukinii i papryki - świetnie pasuje do dań z grilla, ale także do podsmażonego kurczaka, pieczonej lub grillowanej kiełbasy. Doda charakteru pieczonemu mięsu, poprawi smak kanapki z wędliną.
SKŁADNIKI
- 3 kg młodej cukinii (najlepiej średnicy do 5-6 cm)
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 kg cebuli
- 1 i 1/2 szklanki octu 10%
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki przyprawy do spaghetti/do dań kuchni włoskiej
- 2 łyżki bazylii
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka curry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w ćwierćplasterki (nie obieramy). Paprykę kroimy w kostkę lub paseczki. Cebulę drobno siekamy.
- Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą, aby puściły sok (przynajmniej 2 razy mieszamy). Odstawiamy na około 8 godzin (może być na noc).
- Gotujemy zalewę z octu i cukru. Warzywa odcedzamy z wytworzonego soku, przekładamy do dużego garnka, wlewamy zalewę i gotujemy około 25 minut na średnim ogniu.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu.
- Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie wycieramy gwint, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Krótko pasteryzujemy.
Odmiany i właściwości papryki
Zobacz, jak marynować paprykę