Smak domowego ketchupu podkręcam tą przyprawą. Idealny do mięs, makaronów i frytek

ketchup curry
Autor: Shutterstock Na zimę zrób kilka słoiczków. Domowy ketchup z tą przyprawą jest pyszny i uniwersalny.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszny i aromatyczny ketchup curry to doskonały sos, który podkręci wiele różnych potraw. Zamiast kupować, warto przygotować go samodzielnie w domu. Z tym prostym przepisem uda się już za pierwszym razem na medal. Zachwyci smakiem i wszechstronnym zastosowaniem. Poznajcie prosty przepis na wyjątkowo dobry ketchup o smaku curry.

Z czego składa się ketchup curry?

Ketchup z przyprawą curry charakteryzuje się wybornym smakiem i przyjemnym aromatem. Aby przygotować ten popularny sos w oryginalnej wersji, potrzebne są proste i niedrogie składniki. Za smak ketchupu odpowiadają przyprawy. To właśnie one sprawiają, że domowy ketchup smakuje tak dobrze i pasuje do wielu różnych potraw.

Co jest więc niezbędne, aby zrobić kilka słoiczków z pysznym curry ketchupem? Na liście składników znalazły się produkty, które można kupić nawet w mniejszych sklepach spożywczych.

  • warzywa – pomidory, cebula, czosnek
  • przyprawy – sól, pieprz, cukier, wędzona papryka, chili, curry
  • dodatki – jabłko, ocet jabłkowy, oliwa z oliwek, miód

Jak zrobić ketchup curry?

Chociaż ketchup curry staje się coraz bardziej popularny w naszym kraju i jest już dostępny w wielu sklepach, warto zrobić go samodzielnie. Właśnie teraz sezon na domowe przetwory jest w pełni, więc warto skorzystać z tego przepisu i zrobić kilka słoików z tym wybornym ketchupem o smaku curry. Przepis na ten smaczny sos w oryginalnym smaku nie jest trudny, ale na jego przygotowanie warto mieć trochę więcej czasu. Dużym plusem tego przepisu jest to, że curry ketchup przygotowuje się w jednym garnku.

Jak zrobić własny domowy ketchup o smaku curry? To jeden z najłatwiejszych przepisów na przetwory z warzyw.

  • 1. krok – obranie i pokrojenie pomidorów
  • 2. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
  • 3. krok – dodanie pomidorów, pozostałych składników i przypraw
  • 4. krok – zmiksowanie składników na gładki sos
  • 5. krok – gotowanie ketchupu, aż zgęstnieje
  • 6. krok – przełożenie ketchupu do wyparzonych słoików i zapasteryzowanie

Jak podawać ketchup curry?

Pyszny i aromatyczny ketchup o smaku curry to uniwersalny sos, który świetnie pasuje do wielu różnych potraw. To doskonały dodatek do tradycyjnej niemieckiej przekąski currywurst. Ten smaczny sos sprawdzi się też w daniach kuchni polskiej. Można serwować go z takimi klasykami jak frytki czy domowe burgery. Dobrze łączy się z makaronem. To pyszny składnik marynat do mięs, który nadaje przyjemnego smaku i aromatu. Pasuje do różnych przekąsek na ciepło i na zimno. Ketchup curry to sos, który zawsze warto mieć w zapasie.

SKŁADNIKI

  • 2 i 1/2 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 100 g przyprawy curry
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 1 jabłko
  • 50 g cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • kilka szczypt pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki, usunąć szypułki i pokroić w kostkę.
  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać pomidory oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Wlać ocet jabłkowy i wsypać cukier. Doprawić curry, solą, pieprzem, wędzoną papryką i chili. Dodać miód. Wymieszać i gotować na średnim ogniu, aż pomidory się rozpadną.
  • Składniki zmiksować na gładki sos i podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  • Gorący ketchup przełożyć do czystych i suchych słoiczków i zakręcić. Pasteryzować 15 minut od zagotowania wody. Ostrożnie wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przechowywać w spiżarni lub w kuchennej szafce, a po otwarciu wstawić do lodówki.
  • Podawać jako dodatek do dań głównych i przekąsek.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej