Smak domowego ketchupu podkręcam tą przyprawą. Idealny do mięs, makaronów i frytek
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszny i aromatyczny ketchup curry to doskonały sos, który podkręci wiele różnych potraw. Zamiast kupować, warto przygotować go samodzielnie w domu. Z tym prostym przepisem uda się już za pierwszym razem na medal. Zachwyci smakiem i wszechstronnym zastosowaniem. Poznajcie prosty przepis na wyjątkowo dobry ketchup o smaku curry.
Z czego składa się ketchup curry?
Ketchup z przyprawą curry charakteryzuje się wybornym smakiem i przyjemnym aromatem. Aby przygotować ten popularny sos w oryginalnej wersji, potrzebne są proste i niedrogie składniki. Za smak ketchupu odpowiadają przyprawy. To właśnie one sprawiają, że domowy ketchup smakuje tak dobrze i pasuje do wielu różnych potraw.
Co jest więc niezbędne, aby zrobić kilka słoiczków z pysznym curry ketchupem? Na liście składników znalazły się produkty, które można kupić nawet w mniejszych sklepach spożywczych.
- warzywa – pomidory, cebula, czosnek
- przyprawy – sól, pieprz, cukier, wędzona papryka, chili, curry
- dodatki – jabłko, ocet jabłkowy, oliwa z oliwek, miód
Jak zrobić ketchup curry?
Chociaż ketchup curry staje się coraz bardziej popularny w naszym kraju i jest już dostępny w wielu sklepach, warto zrobić go samodzielnie. Właśnie teraz sezon na domowe przetwory jest w pełni, więc warto skorzystać z tego przepisu i zrobić kilka słoików z tym wybornym ketchupem o smaku curry. Przepis na ten smaczny sos w oryginalnym smaku nie jest trudny, ale na jego przygotowanie warto mieć trochę więcej czasu. Dużym plusem tego przepisu jest to, że curry ketchup przygotowuje się w jednym garnku.
Jak zrobić własny domowy ketchup o smaku curry? To jeden z najłatwiejszych przepisów na przetwory z warzyw.
- 1. krok – obranie i pokrojenie pomidorów
- 2. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
- 3. krok – dodanie pomidorów, pozostałych składników i przypraw
- 4. krok – zmiksowanie składników na gładki sos
- 5. krok – gotowanie ketchupu, aż zgęstnieje
- 6. krok – przełożenie ketchupu do wyparzonych słoików i zapasteryzowanie
Jak podawać ketchup curry?
Pyszny i aromatyczny ketchup o smaku curry to uniwersalny sos, który świetnie pasuje do wielu różnych potraw. To doskonały dodatek do tradycyjnej niemieckiej przekąski currywurst. Ten smaczny sos sprawdzi się też w daniach kuchni polskiej. Można serwować go z takimi klasykami jak frytki czy domowe burgery. Dobrze łączy się z makaronem. To pyszny składnik marynat do mięs, który nadaje przyjemnego smaku i aromatu. Pasuje do różnych przekąsek na ciepło i na zimno. Ketchup curry to sos, który zawsze warto mieć w zapasie.
SKŁADNIKI
- 2 i 1/2 kg pomidorów
- 2 cebule
- 100 g przyprawy curry
- 100 ml octu jabłkowego
- 1 jabłko
- 50 g cukru
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego chili
- kilka szczypt pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki, usunąć szypułki i pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać pomidory oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Wlać ocet jabłkowy i wsypać cukier. Doprawić curry, solą, pieprzem, wędzoną papryką i chili. Dodać miód. Wymieszać i gotować na średnim ogniu, aż pomidory się rozpadną.
- Składniki zmiksować na gładki sos i podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Gorący ketchup przełożyć do czystych i suchych słoiczków i zakręcić. Pasteryzować 15 minut od zagotowania wody. Ostrożnie wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowywać w spiżarni lub w kuchennej szafce, a po otwarciu wstawić do lodówki.
- Podawać jako dodatek do dań głównych i przekąsek.