Sałatka z cukinii do słoików. Zimą wystarczy otworzyć słoik i jarzynka do obiadu gotowa

Sałatka z cukinii do słoików.
Autor: Shutterstock Cukinie na sałatkę do słoików można pokroić w plastry lub w kostkę.
łatwy
45 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

W lipcu i sierpniu odmieniam cukinię przez wszystkie przypadki. To jedno z moich ulubionych warzyw i choć dostępna jest przez cały rok, to jednak ta pierwsza, letnia, swojska, z sąsiedzkiego ogrodu jest najsmaczniejsza. Zamykam ją w słoikach, by mieć zapas na cały rok. A potem wystarczy tylko odkręcić słoik i jarzynka do obiadu gotowa. Podaję przepis na sałatkę z cukinii do słoików. Sałatka z cukinii z dodatkiem cebulki, papryczki chili i natki pietruszki smakuje znakomicie o każdej porze roku. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 0,5 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 0,5 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 0,25 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię i chili umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w kostkę, chili oczyścić z pestek i pokroić w cienkie półkrążki.
  • Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  • Wymieszać cukinię z chili, cebulą, czosnkiem, posolić i odstawić na 1-2 godziny, aż puszczą sok.
  • Po tym czasie wsypać cukier, wlać ocet, i olej i wymieszać.
  • Do czystych, wyparzonych słoiczków włożyć sałatkę (nie ubijać).
  • Na wierzch wlać zalewę która zostanie na dnie miski.
  • Zakręcić i pasteryzować 10 minut.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Jakie przyprawy pasują do cukinii?

Cukinia ma na tyle neutralny i delikatny smak, że za pomocą przypraw można zmieniać jej charakter do woli.  W tej sałatce użyliśmy czosnku i chili, żeby nabrała intensywności i lekkiej pikanterii. Dodatkowego natka pietruszki wnosi powiew świeżości i koloru. Ale cukinie można zamarynować z koperkiem i gorczyca , jak ogórki, albo na słodko, na przykład z przyprawami korzennymi. Warto poszukać inspiracji, poeksperymentować i znaleźć swój najlepszy zestaw.

W galerii znajdziesz przepis na pyszną sałatkę ze świeżą cukinią!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej