Sałatka z cukinii do słoików. Zimą wystarczy otworzyć słoik i jarzynka do obiadu gotowa
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
W lipcu i sierpniu odmieniam cukinię przez wszystkie przypadki. To jedno z moich ulubionych warzyw i choć dostępna jest przez cały rok, to jednak ta pierwsza, letnia, swojska, z sąsiedzkiego ogrodu jest najsmaczniejsza. Zamykam ją w słoikach, by mieć zapas na cały rok. A potem wystarczy tylko odkręcić słoik i jarzynka do obiadu gotowa. Podaję przepis na sałatkę z cukinii do słoików. Sałatka z cukinii z dodatkiem cebulki, papryczki chili i natki pietruszki smakuje znakomicie o każdej porze roku.
SKŁADNIKI
- 1 kg cukinii
- 1 cebula
- 0,5 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 0,5 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 0,25 szklanki octu 10%
- 2 łyżki oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię i chili umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w kostkę, chili oczyścić z pestek i pokroić w cienkie półkrążki.
- Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Wymieszać cukinię z chili, cebulą, czosnkiem, posolić i odstawić na 1-2 godziny, aż puszczą sok.
- Po tym czasie wsypać cukier, wlać ocet, i olej i wymieszać.
- Do czystych, wyparzonych słoiczków włożyć sałatkę (nie ubijać).
- Na wierzch wlać zalewę która zostanie na dnie miski.
- Zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Jakie przyprawy pasują do cukinii?
Cukinia ma na tyle neutralny i delikatny smak, że za pomocą przypraw można zmieniać jej charakter do woli. W tej sałatce użyliśmy czosnku i chili, żeby nabrała intensywności i lekkiej pikanterii. Dodatkowego natka pietruszki wnosi powiew świeżości i koloru. Ale cukinie można zamarynować z koperkiem i gorczyca , jak ogórki, albo na słodko, na przykład z przyprawami korzennymi. Warto poszukać inspiracji, poeksperymentować i znaleźć swój najlepszy zestaw.