Regionalny przepis na miód z maślanki. Wystarczą tylko 2 składniki i garnek
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Miód z maślanki to regionalny przysmak pochodzący z Pomorza. Od lat ma swoje miejsce Liście Produktów Tradycyjnych województwa pomorskiego. Receptura jest prosta, ale wymaga więcej czasu i cierpliwości. Jeżeli lubicie potrawy z rożnych regionów polski, koniecznie wypróbujcie prosty przepis na domowy miód z maślanki. Jest nie tylko pyszny, ale i prosty do samodzielnego przygotowania.
Miód z maślanki – składniki
Domowy miód, na który przepis pochodzi z Pomorza, składa się tylko z dwóch składników. Zaletą tego regionalnego przepisu jest to, że można go robić przez cały rok. Oba produkty, które są niezbędne, aby przyrządzić go w domu, są w sklepach bez względu na to, czy jest lato, czy zima.
Jakie więc produkty są potrzebne, aby zrobić oryginalny pomorski miód? Na liście składników znalazły się tylko dwa składniki:
- maślanka
- cukier
Jak zrobić miód z maślanki?
Przepis na miód z maślanki nie jest skomplikowany. Czynności się proste, nic nie trzeba kroić, ani siekać. Warto jednak pamiętać, że aby spróbować tego wyśmienitego specjału z Pomorza, należy zarezerwować sobie nieco więcej czasu i uzbroić się w cierpliwość.
Jak więc przygotować słoiczek pysznego domowego miodu na bazie maślanki? Przepis jest podzielony na proste kroki, które nie wymagają nadprzyrodzonych umiejętności.
- 1. krok – przelanie maślanki do garnka i wsypanie cukru
- 2. krok – podgrzewanie składników przez dwie godziny
- 3. krok – przełożenie miodu z maślanki do słoiczków
Jak podawać miód z maślanki?
Pyszny domowy miód przygotowany na bazie maślanki można jeść tak samo jak tradycyjny pszczeli. Jego smak podobny jest do krówek, ale ma lekko wyczuwalny kwaskowy posmak. Niegdyś wykorzystywano go jako składnik ciasta piernikowego. Dziś można go jeść z pieczywem, dodawać do słodkich wypieków czy deserów. To pyszny dodatek do dań śniadaniowych. Miód z maślanki sprawdzi się jako składnik sosów do sałatek czy marynat do mięs.
SKŁADNIKI
- 1 l maślanki
- 700 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Maślankę przelać do garnka i wsypać cukier.
- Podgrzewać i mieszać drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści.
- Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 2 godzin. Składniki powinny się połączyć i nabrać złotego koloru.
- Gotowy miód przełożyć do czystych i wyparzonych słoiczków. Przechowywać w lodówce.
- Podawać jako dodatek do pieczywa, deserów i dań śniadaniowych.