Pyszny, zdrowy i bez wyciskarki. Ten domowy sok z buraków to naturalny suplement diety na zimę

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Buraki to warzywa, które warto włączyć do diety. Można przyrządzić je wiele różnych sposobów i wykorzystać do domowych przetworów na zimę. W tym roku warto skorzystać z przepisu na sok z buraków na zimę. Dzięki dwóm dodatkom smakuje pysznie. Stanowi naturalny suplement diety i robi się go bez wyciskarki. Oto prosty przepis na domowy sok z buraków na zimę.
Czy sok z buraków jest zdrowy?
Domowy sok z buraków przygotowany bez wyciskarki według tego przepisu smakuje pysznie i wykazuje wiele korzyści dla zdrowia. Dzięki dodatkowi jabłek i imbiru stanowi bombę witamin, minerałów i innych substancji korzystnie wpływających na prawidłową pracę całego organizmu.
- Bogate źródło składników odżywczych – sok z buraków jest bogaty w witaminy z grupy B i C oraz potas, magnez i żelazo.
- Obniża ciśnienie krwi – sok z buraków zawiera azotany, które w organizmie przekształcają się w tlenek azotu. Związek ten rozszerza naczynia krwionośne, co prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi.
- Wspiera budowanie odporności – sok z buraków z dodatkiem jabłek i imbiru pomaga zbudować odporność.
- Poprawia wydolność fizyczną – idealnie sprawdza się podczas intensywnych ćwiczeń, poprawiając kondycję i dostarczając niezbędnych substancji odżywczych.
- Działa przeciwzapalnie – obecne w burakach betaniny, czyli silne przeciwutleniacze o właściwościach przeciwzapalnych, pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
- Wspiera detoksykację – sok z buraków oczyszcza organizm z toksyn.
- Wspomaga zdrowie mózgu – sok z buraków poprawia przepływ krwi do mózgu. Wspomaga funkcje poznawcze i chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi.
Jak zrobić sok z buraków bez wyciskarki?
Buraki świetnie sprawdzają się w domowych przetworach. Sok z buraków bez wyciskarki z dodatkiem jabłek i imbiru to naturalny suplement diety, który robi się w lecie, a pije na jesieni i w zimie. Właśnie w tym czasie jesteśmy bardziej narażeni na infekcje i wirusy, więc warto budować odporność.
Jak więc zrobić domowy sok z buraków bez wyciskarki na zimę? Należy wybrać ten prosty przepis, kupić buraki, jabłka i imbir. Przyda się także blender, drobne sitko i gaza. Gotowy sok z buraków należy przelać do czystych słoików lub szklanych butelek ze szczelnymi pokrywkami i zakrętkami.
- 1. krok – obranie i pokrojenie buraków
- 2. krok – zmiksowanie buraków z wodą i odcedzenie na sitku wyłożonym gazą
- 3. krok – zmiksowanie z sokiem z buraków jabłek i imbiru
- 4. krok – podgrzanie soku z buraków i przelanie do słoików lub butelek
- 5. krok – pasteryzowanie soku z buraków bez wyciskarki
Jak pić sok z buraków bez wyciskarki?
Pełen smaku i zdrowia sok z buraków bez wyciskarki, którego smak podkręcają jabłka i imbir, idealnie zastąpi drogie suplementy diety z apteki. Świetnie sprawdzi się na jesieni i w zimie, ponieważ wspiera budowanie odporności. Pijąc go na czczo, wszystkie zawarte w soku składniki odżywcze zostaną wchłonięte przez organizm. Można stosować go przed treningiem i spożywać między posiłkami. Picie soku z buraków, jabłek i imbiru najlepiej zacząć od małych porcji i stopniowe je zwiększać. Zalecana dzienna porcja soku z buraków to około od 200 do 300 ml. Należy pić go powoli i małymi łykami. Sok z buraków, jabłek i imbiru przygotowany bez wyciskarki można też wykorzystać jako składnik smoothies i koktajli.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg buraków
- 1 l wody
- 2 jabłka
- 30 g świeżego imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki umyć i osuszyć. Obrać i pokroić w kostkę.
- Buraki przełożyć do miski i wlać około 300 ml wody. Miksować blenderem ręcznym około 3 minut.
- Na misce umieścić drobne sitko wyłożone gazą. Przełożyć na nie zmiksowane buraki i dokładnie odcisnąć.
- Resztki buraków ponownie zblendować, dolewając kolejne 300 ml wody. Przełożyć na sitko i odcisnąć. Czynność powtarzać, aż skończy się woda.
- Do soku z buraków dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka oraz obrany i starty imbir. Miksować, aż składniki się połączą.
- Sok przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu. Uważać, aby go nie zagotować.
- Gorący sok z buraków przelać do słoików lub butelek i mocno zakręcić.
- Pasteryzować na mokro około 15 minut, od momentu zagotowania się wody.
- Ostrożnie wyjąć słoiki z wody i odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do szafki lub spiżarni. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
- Podawać jako napój lub wykorzystać do smoothies i koktajli.