Pyszny, zdrowy i bez wyciskarki. Ten domowy sok z buraków to naturalny suplement diety na zimę

sok z buraków bez wyciskarki
Autor: Shutterstock Pyszny i zdrowy sok z buraków zrobisz bez wyciskarki. Tajemnica jego smaku tkwi w 2 dodatkach.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Buraki to warzywa, które warto włączyć do diety. Można przyrządzić je wiele różnych sposobów i wykorzystać do domowych przetworów na zimę. W tym roku warto skorzystać z przepisu na sok z buraków na zimę. Dzięki dwóm dodatkom smakuje pysznie. Stanowi naturalny suplement diety i robi się go bez wyciskarki. Oto prosty przepis na domowy sok z buraków na zimę.

Czy sok z buraków jest zdrowy?

Domowy sok z buraków przygotowany bez wyciskarki według tego przepisu smakuje pysznie i wykazuje wiele korzyści dla zdrowia. Dzięki dodatkowi jabłek i imbiru stanowi bombę witamin, minerałów i innych substancji korzystnie wpływających na prawidłową pracę całego organizmu. 

  • Bogate źródło składników odżywczych – sok z buraków jest bogaty w witaminy z grupy B i C oraz potas, magnez i żelazo.
  • Obniża ciśnienie krwi – sok z buraków zawiera azotany, które w organizmie przekształcają się w tlenek azotu. Związek ten rozszerza naczynia krwionośne, co prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi.
  • Wspiera budowanie odporności – sok z buraków z dodatkiem jabłek i imbiru pomaga zbudować odporność.
  • Poprawia wydolność fizyczną – idealnie sprawdza się podczas intensywnych ćwiczeń, poprawiając kondycję i dostarczając niezbędnych substancji odżywczych.
  • Działa przeciwzapalnie – obecne w burakach betaniny, czyli silne przeciwutleniacze o właściwościach przeciwzapalnych, pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
  • Wspiera detoksykację – sok z buraków oczyszcza organizm z toksyn.
  • Wspomaga zdrowie mózgu – sok z buraków poprawia przepływ krwi do mózgu. Wspomaga funkcje poznawcze i chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

Jak zrobić sok z buraków bez wyciskarki?

Buraki świetnie sprawdzają się w domowych przetworach. Sok z buraków bez wyciskarki z dodatkiem jabłek i imbiru to naturalny suplement diety, który robi się w lecie, a pije na jesieni i w zimie. Właśnie w tym czasie jesteśmy bardziej narażeni na infekcje i wirusy, więc warto budować odporność.

Jak więc zrobić domowy sok z buraków bez wyciskarki na zimę? Należy wybrać ten prosty przepis, kupić buraki, jabłka i imbir. Przyda się także blender, drobne sitko i gaza. Gotowy sok z buraków należy przelać do czystych słoików lub szklanych butelek ze szczelnymi pokrywkami i zakrętkami.

  • 1. krok – obranie i pokrojenie buraków
  • 2. krok – zmiksowanie buraków z wodą i odcedzenie na sitku wyłożonym gazą
  • 3. krok – zmiksowanie z sokiem z buraków jabłek i imbiru
  • 4. krok – podgrzanie soku z buraków i przelanie do słoików lub butelek
  • 5. krok – pasteryzowanie soku z buraków bez wyciskarki

Jak pić sok z buraków bez wyciskarki?

Pełen smaku i zdrowia sok z buraków bez wyciskarki, którego smak podkręcają jabłka i imbir, idealnie zastąpi drogie suplementy diety z apteki. Świetnie sprawdzi się na jesieni i w zimie, ponieważ wspiera budowanie odporności. Pijąc go na czczo, wszystkie zawarte w soku składniki odżywcze zostaną wchłonięte przez organizm. Można stosować go przed treningiem i spożywać między posiłkami. Picie soku z buraków, jabłek i imbiru najlepiej zacząć od małych porcji i stopniowe je zwiększać. Zalecana dzienna porcja soku z buraków to około od 200 do 300 ml. Należy pić go powoli i małymi łykami. Sok z buraków, jabłek i imbiru przygotowany bez wyciskarki można też wykorzystać jako składnik smoothies i koktajli.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg buraków
  • 1 l wody
  • 2 jabłka
  • 30 g świeżego imbiru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki umyć i osuszyć. Obrać i pokroić w kostkę.
  • Buraki przełożyć do miski i wlać około 300 ml wody. Miksować blenderem ręcznym około 3 minut.
  • Na misce umieścić drobne sitko wyłożone gazą. Przełożyć na nie zmiksowane buraki i dokładnie odcisnąć.
  • Resztki buraków ponownie zblendować, dolewając kolejne 300 ml wody. Przełożyć na sitko i odcisnąć. Czynność powtarzać, aż skończy się woda.
  • Do soku z buraków dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka oraz obrany i starty imbir. Miksować, aż składniki się połączą.
  • Sok przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu. Uważać, aby go nie zagotować.
  • Gorący sok z buraków przelać do słoików lub butelek i mocno zakręcić.
  • Pasteryzować na mokro około 15 minut, od momentu zagotowania się wody.
  • Ostrożnie wyjąć słoiki z wody i odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do szafki lub spiżarni. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
  • Podawać jako napój lub wykorzystać do smoothies i koktajli.
Beszamel - Buraki
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej